Stor uppslutning när Forum och Volontärbyrån hyllade det ideella engagemanget 5 december

8 december 2023

Den 5:e december varje år uppmärksammas Internationella Frivilligdagen, en dag tillägnad att hylla frivilligarbetet världen över. Forum och Volontärbyrån uppmärksammade detta genom att traditionsenligt dela ut priser till Årets initiativ och Årets volontär. Firandet ägde i år rum på Mötesplats Maria i Stockholm och medverkade på festligheterna gjorde ett hundratal föreningsrepresentanter, bidragsgivare, politiker och tjänstemän.  

Snön låg gnistrande vit över Mariatorget under årets upplaga av Frivilligdagen, som tog plats i Stockholm Stadsmissions vackra Mötesplats Maria på Södermalm. Scenprogrammet leddes av Silvia Kakembo, byråchef på Arena Opinion, och bjöd på spännande samtal om framtidens engagemang med bland andra Fatema Vanat (Stockholms Stadsmission), Anna Johansson (Amnesty) samt Brendan R Joseph (RKUF Uppsala), såväl som kulturinslag från den ideella föreningen Kentkören. En kör som dedikerat sig åt att hylla musiken från bandet Kent sedan 2017. Kvällens huvudnummer stod emellertid Joy Bartoli och föreningen Passalen för, som i år kammade hem priserna för Årets volontär respektive Årets initiativ.

Årets volontär Joy Bartoli gör skillnad för barn och unga genom scouting

Joy Bartoli, ideell ledare i St:a Maria Eskilstuna scoutkår, tog emot priset för Årets volontär 2023. Joy har med brinnande engagemang och handlingskraft bidragit med glädje, gemenskap och trygghet till barn och unga i Eskilstuna. Joy kände en oro över att barn kunde hamna i fel sammanhang under sommaren. Genom sitt engagemang i S:ta Maria Eskilstuna Scoutkår tog han initiativ till ett sommarläger som dagligen fungerade som en trygg mötesplats för många barn och unga. Joys förmåga att inspirera och samla människor för att göra skillnad tillsammans gör honom till en självklar representant för alla Sveriges ideellt engagerade.

För mer information om Joy Bartoli, klicka här.

För att se inslaget om Årets volontär i TV4, klicka här.

Uppfinningsrik modell för feriearbete Årets initiativ 2023 

Initiativet ”Feriearbete för alla”, som drivs av Passalen i samverkan med förvaltningen Arbetsmarknad och vuxenutbildning i Göteborgs Stad, blev fick ta emot priset för Årets initiativ 2023. Insatsen, som syftar till ökad inkludering av unga med funktionsvariation i de feriejobb Göteborgs Stad erbjuder unga under skolloven, är en lika delar innovativ som skalbar modell för ökad delaktighet och likvärdighet. Genom att föra samman ungdomar i behov av stöd med andra ungdomar som tillsammans bildar ferieteam på arbetsplatsen har initiativet möjliggjort för hundratals unga i behov av ledsagning att pröva på ett arbete genom de kommunala feriejobben. ”Feriearbete för alla” sätter på så sätt inte bara ljuset på ett det faktum att unga med funktionsvariation idag står längre ifrån arbetsmarknaden än andra grupper, med risk för långvariga utanförskap som följd, utan bidrar också med en konkret lösning. Genom att samverka nära med det offentliga – från problemformulering till slutresultat – har dessutom en mycket stark grund lagts för ett långsiktigt arbete med goda möjligheter till vidareutveckling och spridning.

För mer information om Passalen och ”Feriearbete för alla”, klicka här.

Frivilligdagen 2023 genomfördes med stöd av arbetgsgivarorganisationen Fremia samt av Stiftelsen Kungliga Patriotiska Sällskapets Understödsfond.