Rasister, fredshetsare, förrädare, terrorister och vänsterextremister. Det är vad civilsamhällets företrädare kallas, enligt en ny rapport som bygger på enkätsvar från drygt 150 organisationer. Den grupp som framför allt lyfts fram som avsändare av de nedsättande budskapen är politiker och partiföreträdare.
– Det är ett mycket oroväckande resultat, säger Lena Ingelstam, Forums generalsekreterare. Vittnesmålen från studien visar på ett civilsamhälle vars insatser trängs undan i ett hårdnande samhällsklimat. Civilsamhällets roll som en bärande kraft för demokratins utveckling och social jämlikhet i Sverige hotas alltmer av negativa etiketter och stigmatisering. Här har våra folkvalda politiker ett stort ansvar att stå upp för demokrati, mänskliga rättigheter och allas rätt att organisera sig utan att riskera hot och hat.
I rapporten undersöker Forum hur organisationer som verkar för mänskliga rättigheter och social rättvisa blir stämplade som extremister eller hot, ofta med allvarliga konsekvenser såsom minskad finansiering och förlorade samarbeten. Genom en omfattande enkät med 156 ledare inom civilsamhället framkommer en tydlig bild av hur negativ retorik påverkar organisationers legitimitet och trygghet. Rapporten bygger vidare på Forums arbete för att stärka civilsamhällets utrymme och belyser hur avgörande dessa organisationer är för ett levande demokratiskt samhälle.
Se seminariet som hölls i samband med rapportens release här.