Intresset för att engagera sig ideellt är stort i dag. Många unga gör direkta hjälpinsatser som att sitta i telefonjourer eller vara stödperson åt asylsökande. För unga under 25 år är intresset även stort för att engagera sig i ett styrelse- eller ett ledaruppdrag under det kommande året. Det visar Volontärbyråns nya Volontärbarometer.
– Det är tydligt att unga människor vill påverka och ta ett ledaransvar. För ideella organisationer är det viktigt att tänka på hur de kan ta tillvara på det engagemanget och ge unga den möjligheten, säger Vanja Höglund, kommunikatör på Volontärbyrån.
För nionde året i rad gör Volontärbyrån en undersökning om ideellt engagemang bland volontärer, Volontärbarometern. Åtta av tio av de under 25 år säger att de vill ägna sig åt styrelse-, förtroende- och ledaruppdrag i framtiden. Under 2013 var det dock enbart 23 procent av de unga som hade ett styrelse- eller ledaruppdrag. 23-årige studenten Jurica Gagula är stödperson på brottsofferjouren i Uppsala och en av dem som kan tänka sig vara ledare eller förtroendevald i framtiden.
– Att sitta med i en styrelse kan vara ett sätt att göra sin röst hörd och ett verktyg för att påverka samhället. Jag skulle absolut kunna tänka mig sitta i en styrelse för en organisation som verkar för något som engagerar mig, säger Jurica Gagula.
Undersökningen visar också att volontärer drivs av att få stödja andra människor och sex av tio gör praktiska eller direkta hjälpinsatser för andra människor. Nästan alla, 98 procent, säger även att de vill göra en ideell insats under det kommande året, visar undersökningen.
– Det är otroligt roligt att viljan att fortsätta att engagera sig är så stor, eftersom vi vet att människor mår bra av att engagera sig ideellt och att vara delaktiga i samhället, fortsätter Vanja Höglund.
Fler resultat från undersökningen
- 52 procent engagerar sig i föreningar som barn-, ungdom, kvinno- och pensionärsföreningar.
- 58 procent gör praktiska eller direkta insatser för andra människor.
- 51 procent engagerar sig från en gång i veckan till några gånger i månaden.
- 48 procent har hjälpt/gett stöd åt andra människor och gjort en konkret insats.
- 98 procent kan tänka sig att under det kommande året engagera sig igen.
Om undersökningen Undersökningen har genomförts av Volontärbyrån. 1064 personer har svarat på undersökningen av de totalt 4410 tillfrågade personerna. Personerna hade alla sökt ett ideellt uppdrag via Volontärbyrån under 2013.
Kontakta oss om du vill ta del av fler siffor eller komma i kontakt med volontärer/ intervjupersoner som kan berätta mer om sitt ideella engagemang. Vanja Höglund, kommunikatör Volontärbyrån E-post: vanja.hoglund@volontarbyran.org Telefon: 070- 33 77 897
Volontärbyrån är en verksamhet inom Forum – idéburna organisationer med social inriktning. Ovan är Volontärbyråns pressmeddelande och går också att hitta i Volontärbyråns pressrum här.
Forum kommenterar Volontärbarometer
Forums verksamhet Volontärbarometern har för nionde året presenterat sin Volontärbarometer – en undersökning av hur de människor som använt sig av Volontärbyrån för att hitta ideellt engagemang ser på det sitt engagemang. Årets undersökning visar flera spännande trender men en mycket viktig förändring är att 8 av 10 unga (under 25 år) vill ägna sig åt styrelse, förtroende och ledaruppdrag i framtiden!
I Forums nyhetsbrev nr 8 rapporterade Forum om Danmarks motsvarighet till befolkningsundersökningarna, där man ser en tydlig minskning i unga människors intresse för att engagera sig frivilligt – trots att den danska staten under de senaste decennierna satsat mycket pengar på att försöka öka engagemanget. De danska forskarna ansåg att en förklaring till detta är att man inte engagerar sig i ett vakuum eller på grund av att en statlig kampanj uppmuntrar till ideellt engagemang, utan det sker i en kontext.
Forum frågar sig om det finns ytterligare ett skäl till skillnaderna i utveckling mellan Danmark och Sverige – och om det handlar om möjligheten att påverka samhällsutvecklingen? I Volontärbarometern är det nämligen tydligt att unga vill ta på sig ledar- och förtroendeuppdrag eftersom ”det är ett sätt att göra sin röst hörd och ett verktyg för att påverka samhället”! I de danska kampanjerna har det ofta handlat om att engagera sig frivilligt i eller nära det offentliga, eller i direkt hjälpverksamhet för att underlätta för en individ.
Är det så att länken mellan att påverka, att vara röst och förändra samhället är viktigt, eller till och med avgörande, för att människor ska engagera sig ideellt och fortsätta sitt engagemang? Det skulle i så fall knyta an till en lång tradition i det nordiska föreningslivet, och tydligt visa att vi och våra grannländer har en mycket stark koppling mellan att påverka och göra – eller för att dra en parallell till Maria Ludvigssons ledare i Svenska Dagbladet den 9 maj – att yrka och verka.