Volontärbyrå i Växjö

26 mars 2006
23/3 2006 lanserades det femte kommunsamarbetet som handlar om att stimulera och kanalisera människors engagemang. Från Forums sida är vi glada för att detta intresse från kommunerna också handlar om att gemensamt reflektera över våra olika roller i samhället.

Det är uppenbart för oss på Forum att det finns ett stort intresse hos landets kommuner för frågor som handlar om ideella organisationer och volontärarbete. Avtalen om samverkan med Volontärbyrån är ett bevis för det. Och viljan, som vi möter, att föra samtal om de olika roller som kommunen och ideella organisationer har i samhället och välfärden är lika stark.

Här återges det pressmeddelande som Volontärbyrån skickar ut i samband med lanseringen i Växjö.

Nu blir det enklare att hitta volontäruppdrag hos Växjös frivilligorganisationer!

Lansering av samarbete mellan Växjö kommun och Volontärbyrån

Volontärbyrån är glada att Växjö kommun har valt att satsa på att stimulera och kanalisera engagemanget lokalt i samarbete med oss. Genom samarbetet kommer vi tillsammans att arbeta aktivt för att hjälpa alla växjöborna att hitta volontäruppdrag som passar dem. Volontärbyrån finns för volontärernas skull, vi tror på engagemangets positiva kraft och att man mår bra av att engagera sig. Det har länge saknats ett enkelt sätt för dem som vill engagera sig ideellt att veta vad frivilligorganisationerna behöver hjälp med. Nu blir det enklare för växjöborna att engagera sig!. Volontärernas engagemang kommer dessutom organisationerna, brukarna och samhället i stort tillgodo.

Volontärbyrån startades i Stockholm 2002 med syfte att förenkla för volontärer att hitta uppdrag som passar dem, oavsett organisation. Volontärbyrån skapade därmed Sveriges största förmedling av volontäruppdrag och har sedan starten förmedlat över 7200 volontärkontakter till nästan 500 olika organisationer. Volontärbyrån drivs av Forum för Frivilligt Socialt Arbete. Verksamheten finansieras genom samarbeten med kommuner och företag som vill stimulera engagemanget bland medborgare och anställda. Nu har senast har Växjö kommun anslutit sig till samarbetet.

Den 23:e mars lanseras den skräddarsydda lokalversionen av Volontärbyråns webbplats på kommunens hemsida. Där kommer alla uppdrag som finns lokalt att söka. Där kan också frivilligorganisationerna registrera de uppdrag de söker volontärer till: http://www.vaxjo.se/vaxjowww/utsidan/omraderubrik.asp?rubrik=2949&omrade=141. Uppdragen kommer även att visas på Volontärbyråns nationella hemsida: www.volontarbyran.org

I samband med lanseringen den 23 mars kommer Ulrika Erksell informera frivilligorganisationerna inom såväl kultur-, idrott- som det sociala området, i hur man använder Volontärbyrån för att attrahera och rekrytera volontärer. Mötet äger rum kl 18 i kommunhuset, Björnen, A-salen. För övrig information, bilder, volontärstatistik mm. Kontakta:
Malin Tappert, informationsansvarig för Volontärbyrån, 0735 900 526 alt: malin@volontarbyran.org, www.volontarbyran.org/press
Hans Ohlsson, Växjö kommun, 0470-411 76 alt: hans.ohlsson@kommun.vaxjo.se

Statistik för Växjö den 060323

Första uppdraget i Växjö registrerat
Trots att Volontärbyråns samarbete med Växjö kommun och den skräddarsydda webbplatsen ännu ej är officiellt lanserat så har första frivilligorganisationen i Växjö lagt in ett uppdrag som finns att söka för den som vill engagera sig ideellt i Växjö. Det är Växjös tjejjour Heras som söker volontärer till sin verksamhet, som t ex sitta i jour, nattvandra, delta i utbildningar på skolor o dyl. Vid sidan av detta uppdrag finns det också redan 25 aktuella distansuppdrag, dvs. registrerade av organisationer på andra orter, men som kan utföras oavsett var man bor i landet, som volontärer i Växjö kan söka.

Växjöbor som väntar på uppdrag
Om en volontär inte hittar ett passande uppdrag kan de registrera en bevakning så att de får besked när uppdrag som motsvarar deras önskemål och kompetens registreras på Volontärbyrån. Redan nu har 11 personer i Växjö registrerat bevakningarna på följande sätt:

Generell statistik
Fakta befolkningsstudien ”Medborgarnas insatser och engagemang i civilsamhället” Regeringsuppdrag lämnat till Justitiedepartemetet 15 november 2005
§ 51 % av alla svenskar är engagerade i ideellt arbete. Detta gäller framförallt inom idrott, kultur, fackföreningar/boende och socialt arbete.
§ I snitt lägger volontärerna 14 timmar i månaden på ideellt arbete.
§ En halv miljon svenskar per år uppger att de fått något slags stöd från en socialt inriktad frivilligorganisation.

Fakta fr. ”Den Ideella Sektorn. Organisationerna i det civila samhället”, F. Wikström och T. Larsson (2002) samt ”Från Nationalstat till Näringsliv?, F. Wijkström och Torbjörn Einarsson (2006)
§ Det finns 200 000 ideella föreningar i Sverige
§ Sammanlagt har svenskarna 32 miljoner medlemskap i olika frivilligorganisationer
§ Totalt utförs 560 miljoner volontärtimmar per år
§ det är lika mycket som de 10 största svenska företagen
§ det motsvarar 8,8 % av den totala arbetskraften
§ Värdet av de ideellt producerade tjänsterna beräknas till 70 miljarder per år
§ Dessutom omsätter den ideella sektorn 100 miljarder kronor per år vilket är ca 5,9% av BNP
§ Inom sektorn finns förutom volontärerna 145 000 anställda på hel- eller deltid vilket utgör 3,3% av den totala arbetskraften i Sverige.

Om volontärerna som söker uppdrag via Volontärbyrån:
§ Den yngsta vi har förmedlat är 14, den äldsta 78
§ 70 % är mellan 18-35 år (alltså mycket yngre än den svenska genomsnittsvolontären, som är i medelåldern)
§ 74 % volonterar för första gången
§ 72 % arbetar eller studerar
§ Endast 26 % sökte efter en specifik organisation – uppdraget är det som är avgörande i första hand.
§ De områden/frågor som volontärerna som söker uppdrag via Volontärbyrån är mest intresserade av är: Barn & ungdomar, kvinnor, invandrare/flyktingar, hemlösa, djur, brottsoffer och äldre.