Vem står på tur efter Ibn Rushd?

10 oktober 2024
Studieförbundet Ibn Rushd har beslutat att avveckla sin verksamhet. Att Ibn Rushd förlorar sitt statliga stöd och tvingas avveckla är inte bara ett enskilt fall – det skapar ett prejudikat med potentiellt långtgående konsekvenser. Det handlar till exempel om att allas rätt att organisera sig måste garanteras och här förloras nu en sådan viktig möjlighet för muslimer i Sverige.

Det vi ser idag är dels betydande nedskärningar i finansieringen, men även i grunden nya förutsättningar för områden som folkbildning, bistånd, fredsarbete, konsumenträtt eller organisering på etnisk grund.

Riskerar fler organisationer som arbetar för demokrati och inkludering att drabbas? Det vi sett hitintills är en oroande utveckling där civilsamhällets handlingsutrymme krymper. Genom att strypa finansieringen och marginalisera centrala aktörer försvagar man allas vår förmåga att upprätthålla ett öppet och inkluderande samhälle.

Ett mångfacetterat och levande civilsamhälle är en är en omistlig del i vår demokrati. Det är ur ideella föreningar, trossamfund, intresseorganisationer, stiftelser och i studieförbunden som det moderna Sverige vuxit fram. När organisationer som Ibn Rushd försvinner så krymper även vår demokrati. Därför måste vi gemensamt opinionsbilda och återskapa utrymmet för den viktiga röstbärande rollen som civilsamhället har. Vi måste helt enkelt fortsätta upprepa det självklara – ett stort utrymme för civilsamhället ger oss en livskraftig och levande demokrati.

Lena Ingelstam, Generalsekreterare Forum