Var är samhällets krisplan?

18 september 2015
Ett antal aktörer har de senaste veckorna pekat på utmaningar som flyktingar utsätter vårt samhälle för, och var de offentliga aktörerna finns i sammanhanget. Forum begär att regeringen omedelbart tydliggör vad som gäller i denna krävande och svåra situation, och ger de förtydliganden och förändringar som krävs.
Under de senaste veckorna har ett antal artiklar frågat var det offentliga Sverige finns när flyktingströmmarna når vårt land. Vad är kommunerna, staten och myndigheterna? På plats efter plats blir det tydligt att det är det ideella Sverige – det civilsamhällets organisationer och individer – som står där och tar emot. Som gör vad de kan för att lindra och hjälpa till. Att kyrkorna, Islamic Relief, Röda Korset, Frälsningsarmén och andra organisationer och enskilda som gör allt de kan, som planerar och samlar in.
I Göteborg insåg Västtrafik att det var utmanande att sköta planeringen för att möta flyktingarna, och bad Röda Korset och Islamic Relief att strukturera detta, samtidigt som man letar efter en långsiktig lösning tillsammans med staden. 
Samtidigt uppmärksammas att den nya företeelsen ”transferflyktingar” är utmanande för offentliga aktörer. Den lagstiftning som finns tar för givet att flyktingar som kommer till Sverige ska söka asyl här. Alltså finns inga fungerande lösningar för hur man stödjer även människor som passerar vårt land, men som under den korta perioden vare sig har mat, sovplats eller hygienartiklar. 
 
 
Forum kommenterar
Forum har ställt frågor till jurister om vad som gäller för det offentligas stöd till ”transferflyktingar”. Svaret tydliggör att det både i svensk, internationell och EU-rättslig lagstiftning inte finns något stöd för att agera för dessa personer. För kommunernas socialtjänst kan det vara mindre tydligt vad som gäller, eftersom Socialtjänstlagen anger att kommunerna har det yttersta ansvaret för dem som vistas i kommunen oavsett nationalitet. Men det är ändå inte tydligt vad kommunerna i så fall ska bistå med. 
 
Slutsatsen måste bli att både civilsamhällets organisationer och offentliga aktörer behöver hjälp av politiken att snabbt tydliggöra vad som gäller, alternativt lagstifta om, hur vi ska lösa dessa människors utsatthet och vilken hjälp som ska erbjudas. Vi förväntar oss att regeringen tar tag i frågan omedelbart!
 
Hela situationen med flyktingströmmen ställer vår samhälle för stora utmaningar, men just därför måste vi snabbt få fram en fungerande krisplan om vad som ska göras, hur det bör göras, vilka som gör vad och hur det ska finansieras. Det är viktigt för de utsatta människor som kommer till Sverige. Men det är också viktigt för att vi ska ha en hållbar situation som gör att vare sig organisationer eller individer bränner ut sig. 
 
Genom historien har flera stora personer tydliggjort att ett samhälle kommer att bedömas efter hur det behandlar sina mest utsatta. Låt oss se till att bedömningen av Sverige visar att vi är ett land präglat av medmänsklighet.