Forum vill gärna presentera en av våra nyaste medlemmar - Göteborgs Föreningscenter!. GFC arbetar med kompetensutveckling och erfarenhetsutbyte i Göteborg.
Forum är mycket stolta över att få presentera Göteborgs Föreningscenter (GFC) som ny medlem! Organisationen som under snart 20 år arbetat för kompetensutveckling och ökat utbyte i Göteborgs föreningsliv. Forum har talat med verksamhetschef Pia Svanqvist.
– Vi ser att det finns många likheter mellan GFC och Forum, där båda organisationerna arbetar med att förmedla kunskaper och erfarenheter, med att främja samverkan och erbjuda service till medlemsorganisationer. Det känns därför relevant att ha en partner som arbetar med liknande frågor på det nationella planet.
Göteborgs Föreningscenter, som i dagsläget organiserar cirka 90 medlemsorganisationer, ser just kunskapsbyggandet som en av sina absolut viktigaste uppgifter och organisationen samarbetar bland annat med universitet och högskola för att upprätta en kunskapsbank. GFC bedriver även politiskt påverkansarbete i syfte att stärka sektorn. Ett arbete som tagit sig uttryck i föreningens medverkan i Idékom, ett samverkansråd bestående av 13 ledamöter från organisationer inom den sociala ekonomin och företrädare från Göteborgs Stad. I Idékom är Pia vice ordförande.
– Det hela började 2010, när Göteborgs Stad och representanter från den sociala ekonomin samtalade om att hitta ett bra sätt att samverka på. Det skapades då ett råd – Idékom – bestående av ledamöter från social ekonomi, politiker och tjänstemän som sedermera banade väg för en överenskommelse mellan Göteborgs Stad och stadens sociala ekonomi.
Överenskommelsen, som är ett övergripande ramverk för samverkan mellan idéburen och offentlig sektor, signerades av Göteborgs kommunfullmäktige 2012 och har sedan dess bidragit till en ökad dialog och ett ökat utbyte enligt Pia.
– Sedan överenskommelsen tog form har det succesivt börjat hända mer och mer. Idéburet Offentligt Partnerskap (IOP) som samverkansform har ägnats stor uppmärksamhet och även implementerats i olika sammanhang, samtidigt som fler samarbeten är under utveckling.
En annan uppgift som Pia återkommer till är den att skapa mötesplatser för Göteborgs föreningsliv. I organisationens lokaler vid Järntorget i centrala Göteborg, bedriver man bland annat ett kontorshotell som idag huserar 18 medlemsföreningar. En stimulerande miljö som bidrar till ett fortlöpande utbyte och naturliga möten mellan olika föreningsrepresentanter och anställda. På bottenplan finns en fysisk mötesplats dit alla föreningar är välkomna, inte bara medlemsföreningar, och där finns konferenslokaler, Öppna Kanalen (en fri TV-kanal för alla) och ett kafé som drivs av engagerade ungdomar i KFUM.
– Vi jobbar mycket med nätverksskapande och försöker erbjuda våra föreningar en helhetslösning genom vårt kontorshotell. I hyran ingår kontorsmaterial (så som skrivare och papper) och vi erbjuder förmånliga försäkringar till våra medlemmar. I huset finns också olika gemensamhetslokaler, däribland en välutrustad konferenslokal som tar upp emot 100 personer, en tv-studio och ett projektrum, som står tillgängliga för föreningar att använda.
I egenskap av att vara en samlande punkt för stadens sociala ekonomi, hoppas Pia att GFC i och med medlemskapet i Forum ska kunna bidra med sitt exempel och sina breda erfarenheter.
– Vi har en bra modell för kontaktskapande och många års erfarenheter av mötesplatsverksamhet och kompetensutveckling. Allt detta bidrar till att underlätta för föreningar att komma samman och samverka. Många som söker sig hit gör det för att man kommer in i ett sammanhang. Inte minst märker vi att detta är viktigt för mindre organisationer, som vi på olika sätt ger extra stort stöd.
Om Göteborgs Föreningscenter
Göteborgs Föreningscenter bildades 1995 och är ett kompetens- och utvecklingscenter för organisationer som bedriver frivilligt socialt arbete i Göteborgsregionen. GFCs huvudsakliga uppgift är att stödja och stimulera medlemsorganisationernas arbete, att utveckla det frivilliga sociala arbetet och att informera om vad frivilligorganisationerna kan bidra med i vårt samhälle. GFC har cirka 90 medlemsorganisationer, bland annat föreningar, frivilligcentraler, kyrkliga organisationer, självhjälpsgrupper och telefonjourer.
Anton Alsander