”Välgörenhet” i Godmorgon Världen

15 januari 2012
Forums generalsekreterare Göran Pettersson, medverkade på söndagen den 15 januari i Sveriges Radios "Godmorgon Världen" där företeelsen välgörenhet diskuterades.

Göran Pettersson lyfte särskilt fram att begreppet välgörenhet uppfattas som kränkande av många människor – både de som arbetar med frivilligt arbete och de som tar emot detta stöd. Organisationerna upplever istället sin verksamhet som progressiva och utvecklingsinriktade.

I intervjun diskuteras också de nya avdragsreglerna som införts vid årsskiftet, och flera debattörer ger sina åsikter på frågan.

Godmorgon Världen om välgörenhet (inslaget finns på 01:05:00)

Begreppet ”välgörenhet” väcker ofta åsikter och två aktörer har publicerat inlägg som kopplar till detta:

Famnas generalsekreterare kommenterar God morgon Världens diskussion

IOGT:s ordförande kommenterar CSR, välgörenhet och samverkan 

Forum kommenterar:
Lars Pettersson, generalsekreterare på Famna, har kommenterat programmet Godmorgon världen, om välgörenhet. Pettersson anser att Godmorgon världen-redaktionen inte hade sin bästa dag. Vi kan hålla med i så motto att Emil-inslaget kändes lite billigt och schablonartat.

Men när Pettersson anser att programmet i övrigt påminde om en debatt som fördes för 20 år sedan, och att frågan alltså inte skulle vara aktuell idag, håller Forum inte med. Att vi har mer forskning, bättre paraplyorganisationer och en nationell överenskommelse nu jämfört med för 20 år sedan gör inte att frågan om välgörenhetsbegreppet är borta eller inaktuell.

Vi har fortfarande inte tillförlitliga metoder att konkret följa upp vilken roll det frivilliga arbetet spelar i Sverige, om det ersätter offentligt ansvar eller inte. Vi har fortfarande inte tillförlitliga metoder för att följa upp ifall politiken nationellt/regionalt/lokalt förlitar sig på eller utnyttjar det civila samhället som ett sätt att tunna ut det offentliga ansvaret.

Och så länge vi saknar dessa metoder, kommer frågan om civilsamhällets organisationer egentligen är välgörenhetsorganisationer, dvs att de och deras verksamheter i praktiken står för ett systemskifte, att vara levande. Och detta blir speciellt brännande så länge de tongivande organisationernas ledningar inte tydligt tar avstånd från både begreppet välgörenhet och rollen som det för med sig.

Forum menar att förutsättningen för en positiv utveckling av det civila samhällets organisationer i Sverige, framförallt de som är inriktade på välfärdsfrågorna, bygger på att vi organisationer är mycket tydliga med att den solidariskt finansierade välfärden är en grundbult i vårt Sverige. Vi organisationer behövs ändå, är ett naturligt inslag i samhällsbilden ändå, kan göra saker som myndigheter och näringsliv inte kan göra ändå!