Välgörenhet byggs in i systemet

19 mars 2012
Socialdemokratiska debattörer skriver om avdragsrätten. De anser att det är ett sätt att öka klyftorna mellan människor och att göra den generella välfärden mindre

Läs debattartikeln ”Välgörenhet ska byggas in i systet” här.

Forum kommenterar:

Att de två politiska blocken nu börjar formera sig inför valet 2014 och att en av de grundläggande frågorna är vilket samhälle vi vill ha, är självklart och inget att undra över. Att de diskuterar politiska beslut som tex avdragsrätten i detta sammanhang är också självklart. Är det ett tecken på att bereda vägen för välgörenhet istället för välfärd?

Men nu kommer vi till det intressanta: hur många svenska organisationer är med på att deras verksamhet är välgörenhet i den mening som debattörerna gör gällande? Dvs att deras verksamhet bidrar till långsiktig utsatthet istället för att försöka arbeta med grundproblemen, inte bygger på rättigheter utan nådegåvor? Vår uppfattning är att de allra flesta organisationer håller med IOGT-NTO som nyligen skrev att ”hjälpbehövande” inte är ett begrepp som fungerar för oss.

Politiken har länge behandlat de idéburna organisationerna som om de är ett viljelöst gelé som gör det politiken säger åt dem, som lydigt ställer sig i den bidrags/upphandlingsfålla som de skapat.

Newsflash: det är 2012 nu. Ingen annan än medlemmar och huvudmän äger de idéburna organisationerna. Ingen annan säger åt dem vad, varför eller hur de ska bedriva sin verksamhet. De idéburna organisationerna kommer från folket, inte från staten eller kommunerna.