Val: 2014 Civilsamhällesguide

10 september 2014
Civilsamhället tar större plats än någonsin i partiernas valmanifest. Men vad exakt skriver de olika partierna? Forum har sammanställt de skrivningar där civilsamhället i samband med sociala frågor tas upp.

I denna genomgång ingår inte frågor som rör kultur och idrott.

 

Socialdemokraterna

 

 

 

 

 

 

 
Ökat samarbete mellan politiken och civilsamhället

Vi socialdemokrater ör övertygade om att mer samarbete är det bästa för Sverige – mellan människor, mellan partier, över blockgransen, mellan politik och näringsliv, mellan politiken och det civila samhället och mellan stat och kommuner. (s.7)

Sverige riskerar att få en välfärd byggd på välgörenhet

Sverige riskerar att få en välfärd byggd på låg grundtrygghet och välgörenhet. När våra gemensamma socialförsäkringar sviker tvingas allt fler människor att söka försörjningsstöd, vilket förutom att vara en tragedi för den enskilde, också belastar kommunernas ekonomi och försämrar kvaliteten i skola och omsorg ytterligare. Möjligheterna att köpa sig före i vårdkön – gräddfilerna, som är sinnebilden för en ojämlik sjukvård – blir fler. Vi vill förhindra en utveckling där privata försäkringar blir en förutsättning för trygghet och välfärd.(s.34)

Den sociala ekonomin kan bidra till fler arbetstillfällen

Alla människor behövs och ska ges möjlighet att försörja sig själva. Det krävs en ny politik för att skapa jobb eller utbildning också för personer med svag ställning på arbetsmarknaden.  För att uppnå jämlikhet måste alla inkluderas. Här kan sociala företag och andra delar av den sociala ekonomin bidra till fler arbetstillfällen.(s.13)

Jobb inom ideella sektorn för långtidsarbetslösa

Införa Extratjänster för långtidsarbetslösa – avskaffa Fas 3. Fas 3 är ekonomiskt oansvarigt och ett slöseri med människors tid och handlingskraft. Det finns meningsfulla uppgifter i kommunerna och i den ideella sektorn som behöver utföras och skapar värde i samhället. Därför vill vi investera i Extratjänster – riktiga jobb med riktig lön där den som jobbar också gör nytta. (s.19)

Utveckla folkbildningen

Sverige behöver en ny helhetssyn på kunskap och bildning. Folkbildningen med dess bildningssträvanden, och sitt fokus på det livslånga lärandet, ska utvecklas. När vart femte rekryteringsförsök misslyckas, när arbetskraftsbrist hotar i välfärden och när samhällets klyftor växer, är svaret ett kunskapslyft för hela Sverige. (s.26)

En skolbarnomsorg i nära samarbete med föreningslivet

Fritidshemmen ska bli en tydlig del av skoldagen. Vi vill stärka kvaliteten med mer personal och större resurser. Fritidshemmets roll för att bistå med läxhjälp, och stödja elevernas utveckling ska stärkas. Det är också angeläget att skolbarnomsorgen samverkar nära med föreningslivet så att barnen kan få ägna sig åt olika föreningsaktiviteter. (s.30)

Ladda ner Socialdemokraternas valmanifest

Vänsterpartiet

 

 

 

 

 

 

 

 

Stärka kvinnojourerna

Vi vill införa ett statligt grundstöd till kvinnojourerna för att öka likvärdigheten mellan kommunerna och möjliggöra långsiktig planering av verksamheten.(s.5)

Mångfald av aktörer i välfärden

Med Vänsterpartiets politik finns lösningarna som garanterar en välfärd utan vinstintresse men med en kvalitet som det går att lita på. Men vi har också förslagen som innebär att vi kan bygga nya hyresrätter där vanligt folk har råd att bo, vi kan skapa trygga jobb och utbildningsvägar för landets unga, vi kan bygga en järnväg med tåg som kommer i tid och vi kan rusta en skola med resurser för att ge alla elever lika goda förutsättningar.(S.9)

Ladda ner Vänsterpartiets valmanifest

 Miljöpartiet

 

 

 

 

 

 

 

Bryta civilsamhällets projektberoende

Vi vill bryta civilsamhällets beroende av projektbidrag och därför fördela en större del av resurserna genom föreningsstöd och annan långsiktig finansiering. (S.26)

Främja socialt företagande

Vi vill skapa förutsättningar för en balans mellan arbete och fritid där människor kan påverka sin arbetstid. Den som blir sjuk eller förlorar sitt arbete ska inte dömas till fattigdom. Det är viktigt att värna kollektivavtal och den svenska modellen på arbetsmarknaden. Vi kommer att ta initiativ till samtal med fackförbund och arbetsgivare om bättre arbetsvillkor och om sänkt arbetstid. Socialt företagande och arbetskooperativ bör främjas och stöttas då de utgör framgångsrika modeller för integrering av människor som står långt från arbetsmarknaden.(S.23)

Främja idéburna aktörer i välfärden

Reglera så att eventuella vinster i offentligt finansierad välfärd återinvesteras i verksamheten och idéburna aktörer kan främjas. (s.24)

Nätverk inom civilsamhället ger jobb

Många nya jobb kan skapas på landsbygden genom en politik som gynnar ökad självförsörjning av livsmedel och tillverkning av biobränslen som kan ersätta importerad olja. Statliga jobb ska spridas mer över landet. Bättre kommunikationer, IT-infrastruktur, service och nätverk inom civilsamhället ger också fler arbetstillfällen på landsbygden.(s.17)

Stärka skyddet till Brottsoffer- och Kvinnojourer

Stärka skyddet för brottsoffer, genom tryggad finansiering till brottsoffer- och kvinnojourer. Varje dömd person ska få en individuell vård- och behandlingsplan som fokuserar på åtgärder som har visats minska risken för återfall i brott.(s.27)

Ladda ner Miljöpartiets valmanifest här.

Kristdemokraterna

 

 

 

 

 

 

 

Förenkla för idéburna organisationer att verka i välfärden

Vi  vill förenkla  för  idéburna  företag  och  organisationer  att  verka  i  välfärden. Både  nya  och  redan etablerade  företag  ska  kunna  få relevant  information  om  förutsättningarna att  bedriva  verksamhet  inom  ramen  för  valfrihetssystem  och  få det  stöd  som  behövs  för  att  bedriva  verksamhet  i  ett  längre  perspektiv.(s.12)

Införa försöksverksamhet med metoden social impact bonds

En försöksverksamhet  med  s.k.  Social  Impact  Bonds  ska  prövas i  exempelvis utsatta  områden  i   samarbete  mellan  offentliga,  privata  och  ideella  aktörer  för  att  minska  risken  att  unga  personer  som  dömts  för  brott  återfaller  till  brottslig verksamhet.(s.18)

Utveckla gåvoavdraget (s.14)

Förenkla  regelverket  för  det  civila  samhällets  organisationer (s.14)

Värna momsbefrielsen  för  föreningar  och  samfund (s.14)

Ladda ner Kristdemokraternas valmanifest här.

Centerpartiet

 

 

 

 

 

 

 

Ideella aktörer som arbetsförmedlare

Göra om Arbetsförmedlingen i grunden och införa jobbfixarpeng. Konkurrerande ideella, privata och fackliga arbetsförmedlare ska få ersättning när de hjälpt till att ordna riktiga jobb åt arbetslösa. (s.5)

Ladda ner Centerpartiets valmanifest här.

 Folkpartiet

 

 

 

 

 

 

 

Ge långsiktig finansiering till kvinnojourerna

Folkpartiet vill att kvinnojourerna ska få en långsiktig finansiering. (s.7)

Ladda ner Folkpartiets valmanifest här.

Alliansen

 

 

 

 

 

 

 

Konkreta förslag:

Vi vill ta bort ansöknings- och årsavgiften för organisationer som ansöker om respektive godkänns som gåvomottagare för att stärka en livaktig ideell sektor.

Vi vill underlätta för civilsamhällets organisationer att delta i offentliga upphandlingar och har därför tillsatt en utredning med detta syfte.

Vi vill göra en bred översyn i syfte att minska det civila samhällets administrativa börda genom att ta bort onödiga regler som utgör hinder, begränsningar eller minskar friheten för verksamhet inom det civila samhället.

Vi vill öka stödet till trossamfunden generellt, samt särskilt för preventivt säkerhetsarbete för att motverka attacker mot samfundens medlemmar eller deras lokaler.(s.113)

En av Alliansens utgångspunkter: Ideella insatser i välfärden

I ett Sverige som håller ihop är människors ideella insatser viktiga. Vi vill ge goda förutsättningar för frivilliga gemenskaper att genom engagemang och ansvarstagande bidra till samhällsutvecklingen och välfärden.(s.13)

Civilsamhället för ett stärkt skydd för utsatta barn

Svensk socialtjänst och dess medarbetare utför ett viktigare och svårare arbete än de ibland får erkännande för. Att ytterligare stärka professionens ställning, kompetens och auktoritet i det arbetet är därför en viktig politisk uppgift. Genom stöd och handledning och möjligheter till specialist- och vidareutbildning stärks kompetensen hos personalen i den sociala barn- och ungdomsvården. För att barn och unga som behöver hjälp snabbt ska få stöd, behövs väl fungerande samordning mellan olika aktörer. Skola, socialtjänst, polis och barn- och ungdomspsykiatri har ett gemensamt ansvar. Även de ideella organisationerna har en viktig roll och kompletterar det stöd som kommuner och olika myndigheter ger.(s.46-47)

Civilsamhällets roll som flyktingguider

Vi vill stärka arbetet med flyktingguider för att på ett mer framgångsrikt sätt involvera det civila samhället i integrationsprocessen. (s.54)

Samarbete mellan ideella organisationer och kommuner för en bättre vardag för äldre

Det är självklart att också äldre ska ha en meningsfull vardag med intressen och fritidssysselsättningar. Social samvaro kan också bidra ytterligare till fler friska år. Många lever tyvärr i ofrivillig ensamhet. Trygghetsboenden med möteslokaler och ny teknik kan bryta isolering och skapa delaktighet. Ett mer strukturerat samarbete mellan kommunerna och ideella organisationer kan också skapa bättre förutsättningar för fler att leva ett rikt liv.(S.75)

Civilsamhällets roll för brottsförebyggande

De ungdomar som hamnar i kriminalitet har ofta uppmärksammats av socialtjänsten redan före 15 års ålder. Dessa ungdomar har det, i de allra flesta fall, svårare än andra, med problem i skolan och sämre hemförhållanden. Ett framgångsrikt brottsförebyggande och trygghetsskapande arbete i skolan kräver samverkan mellan flera olika aktörer. Skola, socialtjänst, polis, civilsamhälle och föräldrar har ett gemensamt ansvar. Alliansen vill se nolltolerans mot mobbing och kränkningar. Polisen bör ha ett utvecklat samarbete med varje skola. På så sätt skapas förtroende för rättsväsendet och ges förutsättningar för att minska antalet begångna brott. Dessutom kan benägenheten att anmäla de brott som begås öka. Det behövs nya ungdomspåföljder som ökar likabehandlingen och åstadkommer ett mer enhetligt, tydligt och trovärdigt system.(s.87)

Civilsamhällets roll för att motverka våld i nära relationer

Vi vill att kvinno- och tjejjourer, som gör omistliga insatser för att erbjuda hotade och våldsutsatta kvinnor skydd och hjälp, ska få sin långsiktiga finansering säkerställd. (s.90)

Samverkan med civilsamhället i glesbygd

För att människor och företag ska vilja bo och verka i hela Sverige är det viktigt att det finns tillgång till en fungerande,

grundläggande service på rimligt avstånd. Detta gäller såväl myndigheter som kommunal och kommersiell service. I glesbygd har framförallt servicelösningar som bygger på lokala förutsättningar och samverkan med företagare och civilsamhället möjlighet att bli långsiktiga och bärkraftiga. Alliansregeringen har också gjort satsningar på dessa. En utredning arbetar nu med ytterligare åtgärder för att främja kommersiell service. (S.107)

Ladda ner Alliansens valmanifest här.