Utvecklingsmöte om hur nästa nationella reformprogram bör se ut!

29 februari 2012
Den 14 mars genomför Forum, Civos och Famna ett utvecklingsmöte om hur Sveriges nästa nationella reformprogram bör se ut. Många organisationer inom det svenska civila samhället vill förändra och förbättra vårt land. Ni gör det genom att sätta sökljuset på olika problem, utveckla metoder och lösningar på svårigheter och genom att täcka upp för brister i vår gemensamma välfärd. Det är bra! Det behövs!

Vill din organisation förbättra Sverige?

Men hur bra den egna verksamheten än är finns det effekter och förändringar som är svåra för att inte säga omöjliga att uppnå ensamt. EU har den s.k. Europa 2020-strategin satt upp målsättningar om exempelvis minskad fattigdom, bättre utbildningsresultat och högre sysselsättning. EU har också lagt fokus på det sociala företagandet som ett verktyg för att nå målen.

Som vi bedömer det har dessa mål direkta kopplingar till många av era egna mål och verksamheter. Även om Sverige statistiskt ligger bra till, har vi stora utmaningar: en hög ungdomsarbetslöshet, en växande grupp människor i Fas3 som glider längre och längre från arbetslivet, grupper av människor som tappar fotfästet på bostadsmarknaden, som har olika beroenden, för att nämna några.

Vi hävdar att de erfarenheter som vi gemensamt besitter kan vara en del av lösningen. Men då måste vi få vara med och diskutera från start, inte när program och finansieringsformer är klara. I akt och mening att åstadkomma detta inbjuder Forum för Frivilligt Socialt Arbete, FAMNA och CIVOS dig till ett utvecklingsmöte om att påverka den politiska utvecklingen – välkommen den 14 mars i Stockholm!

Bakgrund
I Europa har vi gemensamt kommit överens om något som kallas Europa 2020 som är EU:s tillväxtstrategi där fokus ligger på ”smart tillväxt, hållbar tillväxt och tillväxt för alla”. EU har tagit fem överordnade mål för sysselsättning, innovation, utbildning, social sammanhållning, energi och klimat som ska uppnås före 2020. Varje medlemsland antar egna nationella mål för respektive område och strategier för att nå dem. Dessa presenteras i de nationella reformprogrammen (NRP) som regeringen måste lämna in till Kommissionens varje vår. Den nya svenska NRPn, som skrivs just nu, ska redovisa svenska mål för de EU-gemensamma och valda initiativ och processer för att göra verklighet av målen. I det arbetet ska vi i Sverige på olika sätt samverka, och det betyder att våra centrala politiska aktörer ska föra en dialog med oss inom organisationsvärlden.

Eftersom det finns en del frågor om hur väl denna dialog och fungerar, så kommer Europeiska Kommissionen och Europeiska Ekonomiska och Sociala Kommittén till Sverige den 8:e juni för en gemensam dialog med oss inom organisationsvärlden, politiker och myndigheter om den nya svenska NRP-rapporten. Vid det mötet ska vi diskutera både Sveriges målsättningar men också processen för hur arbetet bör genomföras i Sverige.

För att vi som organisationer ska kunna vara tydliga om vad det här handlar om, kopplingarna till vårt dagliga arbete och vad vi ser för möjligheter, brister och lösningar vi vill ha, så genomför vi gemensamt ett utvecklingsmöte den 14 mars i Stockholm.