Upphandling eller inte – det är frågan!

30 januari 2012

Om IOGT skulle komma på tanken att de vill bygga vägar i Sverige så måste de lägga bud i en offentlig upphandling som vilken entreprenör som helst, för i den frågan har IOGT ingen tradition/kunskap. Men om de vill bedriva rehabilitering och annan social verksamhet riktad till människor med missbruksproblem, är då upphandling den bästa formen? Principiellt har Stockholms läns landsting och Region Skåne kommit till helt olika svar på den frågan.

Jesús Alcalá skriver i ett debattinlägg i Svenska dagbladet om två liknande situationer som gäller Röda Korsets vård av tortyroffer. I Stockholm ansåg Landstingen att man måste upphandla vården, och den som vann var det vinstdrivande företaget Wemind.

I Region Skåne ställdes man inför samma fråga och ansåg där att det fanns tre olika alternativ; upphandling, driva vården i egen regi eller ge Röda Korset bidrag för att ansvara för vården. Alla tre alternativen prövades och regionen gav därefter Röda Korsets uppdraget att fortsätta finansierat med verksamhetsbidrag. Motiveringen var att man ansåg det viktigt att luta sig mot Röda Korsets värdegrund, måna om dess ideella engagemang och att man ansåg att organisationens trovärdighet var ovärderlig.

Två helt olika beslut, på i princip samma fråga, vid i princip samma tidpunkt, av två myndighetsaktörer i Sverige. Ska det vara så?

Läs Alcalás artikel ”Tortyroffer till salu” här.

Forum kommenterar: Vi har länge hävdat att samhället är större än staten, dvs att för att skapa ett bra liv behöver vi se till alla resurser, inte bara de offentliga. Vi menar också att samhället är större än marknaden, dvs att det finns aktiviteter som finansieras av offentliga medel, där marknadens logik inte är önskvärd. Det offentligas sätt att förhålla sig här styr vad som sker. På de områden där man använder upphandling kommer logiken att bli marknadens.

Vi har under lång tid hävdat att ramverket kring upphandling är alltför otydligt. Ovanstående artikel visar detta mycket tydligt, och det är dags för regeringen att ta tag i frågan och tydliggöra. Anders Wijkman utreder just nu bland annat dessa frågor. Han har skrivit i sitt delbetänkande att frågan om gränsen mellan upphandling och bidrag måste förtydligas. Många kommuner återkommer till att det finns behov av att hitta långsiktiga lösningar som inte innebär upphandlingstvång, och att man vill ha tydlighet kring detta.

Forum har presenterat en lösning för aktörer som vill hitta alternativ till upphandling – Idéburet Offentlig Partnerskap. Lösningen är avstämd med jurister i EU-kommissionen och har hittills väckt stort intresse. På några platser har modellen börjat omsätas i praktiken, som en alternativ väg.

Landets idéburna organisationer som driver olika typer av verksamheter, såväl som landets offentliga aktörer med intresse för långsiktig samverkan, behöver att regeringen tydliggör vad som gäller, vad som är möjligt, och vad som är önskvärt – nu!