På mötet med äldre- och folkhälsominister Maria Larsson samt EU-kommissionens enhetschef Katharina Lindahl lovades länkar till den nya europeiska organisationen Spring alliance samt till Europarådets Code of Good Practice for Civil Participation in the Decision-Making Process.
Ministern lovar bättre dialog om utsatthet
Hur ser de samlade insatserna för att stödja människor att inte hamna i social utestängning och ekonomisk fattigdom ut? Vad gör kommunerna? Vad gör staten? Vad gör näringslivet? Vad gör de ideella organisationerna? Det var temat för ett seminarium igår torsdag 27/8 då äldre och folkhälsominister Maria Larsson, Katarina Lindahl EU-kommissionen, Sonja Wallbom EAPN-Sverige, Carola Gunnarsson Sveriges Kommuner och landsting och Anna Carlstedt, ordförande för IOGT-NTO och Forum för Frivilligt Socialt Arbete medverkade.
Statsrådet Maria Larsson lovade att verka för bättre och öppnare processer kring arbetet. Och hon ansåg att det är viktigt att ta spärn mot varandra mellan länderna för att se vilka som varit duktigast inom ett visst område och lära av det.
Katarina Lindahl beskrev att Lissabonprocessen har bidragit till minskad fattigdom generellt i EU:s medlemsstater men att den blivit allt mer ojämnt fördelad samt att det finns grupper som vi inte lyckts stödja. Lindahl sa att Kommissionen gärna ser att processen kring handlingsplanerna för social delaktighet och trygget har en hög profil, något som inte kan sägas ha gällt i Sverige hittills.
Sonja Wallbom efterlyste mer av strukturellt tänkande från organisationerna, att vi måste bli bättre på att se var makten finns och närma oss den. Sonja efterlyste också mer av lokalt arbete än det som varit hittills.
Carola Gunnarsson ansåg att det nu skulle bli enklare att jobba lokalt med dessa frågor eftersom samverkan mellan kommunerna och de ideella organisationerna är på agendan i och med överenskommelsen.
Anna Carlstedt tog ett exempel från Skottland där man lyckats bygga en skatepark, trots att många skeptiker varnat och sagt att det går inte. Anna Carlstedt sa:
– Då viftade man med den skottska överenskommelsen och sa det går visst, och det kan vara en bra bild för hur överenskommelsen i Sverige också kan användas. Gå över traditionella gränser om det finns behov för det, det går!
Koden hittar du här (pdf)
Länk till Spring Alliance