Tre finalister till Årets initiativ 2024!

7 november 2024

Stärkt engagemang för unga, gränsöverskridande initiativ för minskad segregation samt motverkande av psykisk ohälsa och destruktiva maskulinitetsnormer. Dessa sociala innovationer har nu chans till priset Årets initiativ 2024, som varje år tilldelas en nyskapande och samhällsförändrande verksamhet i civilsamhället. Forum står bakom utmärkelsen som firas på plats i Stockholm på den internationella Frivilligdagen 5 december.  

– Civilsamhällets möjlighet att gå samman och komma på innovativa lösningar för att lösa aktuella samhällsutmaningar utgör en grundbult i vår demokrati. Från kvinnojourer och barnavårdscentraler till Missing People och Wikipedia – civilsamhällets innovationskraft har alltid skapat verklig förändring.  Bland finalisterna för Årets initiativ ser vi inspirerande exempel på hur människor går samman för att möta akuta behov och främja social hållbarhet. I en tid när utmaningarna växer behöver vi den kraften mer än någonsin. Genom Årets initiativ kan vi lyfta fram de insatser som gör skillnad på riktigt, säger Lena Ingelstam, Generalsekreterare Forum – Idéburna organisationer med social inriktning  

Om årets finalister: 

Trygga Orten, Sveriges Stadsmissioner & Håll Sverige Rent 

Projektet Trygga Orten bygger tillit i socioekonomiskt utsatta områden genom att stärka ungas egenmakt, livskvalitet och välbefinnande. Fokus ligger på social, ekologisk och ekonomisk hållbarhet. Den sociala och ekologiska hållbarheten stammar från den långa erfarenhet som Sveriges Stadsmissioner och Håll Sverige Rent har i frågorna och den ekonomiska hållbarheten har också förstärkts genom finansiering av bland annat Postkodlotteriet. Projektet har lett till minskad nedskräpning i Navestad och Hageby och ett flertal av de unga som tog del av projektet har även förbättrat sina livschanser genom att fler har klarat gymnasiet.  

Hej Granne, Hej Främling 

I samarbete med Skellefteå kommun och fastighetsbolaget Skebo har Hej Främling utvecklat ett nytänkande koncept för ökad trygghet och gemenskap i Sävenäs, baserad på den amerikanska ABCD-metoden. Syftet är att dels att öka tryggheten och tillhörigheten i området, dels att minska segregationen och den ofrivilliga ensamheten. För att lyckas med detta arbetar man med medborgardrivna verksamheter som skapar delaktighet och social resiliens. En tanke med projektet är också att det ska kunna spridas till andra orter i Sverige, inte minst genom samarbete med andra lokala aktörer.  

Hur är läget, RFSU samt LO-förbunden Pappers och Byggnads 

Projektet “Hur är läget” utbildar skyddsombud inom LO-förbunden för att motverka psykisk ohälsa bland män på arbetsplatser, ett stort samhällsproblem som ofta föregår i det tysta. Genom att motverka destruktiva maskulinitetsnormer och skapa utrymme för samtal om känslor och svåra ämnen, vill projektet göra arbetsplatsen till en trygg miljö där psykisk ohälsa kan adresseras eftersom det ofta glöms bort eller nedprioriteras. Projektets vision att öppna upp för de samtal som kan rädda liv.  

Om Årets initiativ 

Årets initiativ är en utmärkelse som Forum – idéburna organisationer med social inriktning delar ut till en ideell organisation som under de senaste åren tagit fram ett initiativ som bidrar till positiv samhällsutveckling.Årets initiativ finansieras av Stiftelsen Kungliga Patriotiska Sällskapets Understödsfond. Juryn för Årets initiativ 2024 består av Ola Segnestam-Larsson (Marie Cederschiölds högskola), Charlotte Rydh (Giva Sverige), Renée Lafata (Passalen, vinnaren av Årets initiativ 2023) och Lena Ingelstam (Forum).