Svenska Kyrkan i välfärden – flera utvecklingar samtidigt?

18 september 2012
Svenska Kyrkan är engagerad i utveckling på flera håll - med ett stort nationellt projekt om sin roll i välfärden. Samtidigt pågår en debatt om hur det diakonala arbetet i Lund ska organiseras och bedrivas. David Sundén, ordförande för Riksföreningen Sveriges Stadsmissioner engageras också av frågan.

Svenska Kyrkan startar ett nytt stort projekt om sin roll i välfärden, som inleds med konferensen ”Samverkan, påverkan, protest. Läs mer.

Samtidigt pågår en diskussion i Lund där kyrkan vill lyfta ut diakonin i en egen stadsmission – vilket olika aktörer har radikalt olika åsikter om. Läs mer.

David Sundén, ordförande för Riksföreningen Sveriges Stadsmissioner, hyser beundran över kyrkans engagemang och vilja till förändring. Han anser dock att kyrkan i Lund bör tänka över vad det är man vill åstadkomma.

Apropå Svenska kyrkans sociala arbete
Få organisationer som jag känner funderar just nu så mycket på sin framtid som Svenska kyrkan. Det pågår många projekt och utredningar runt om i Sverige som funderar på eller skapar framtidens Svenska kyrka. Två av dessa är Aktör för välfärd i Västerås stift och funderingar kring att bilda en stadsmission i Lund.

Aktör för välfärd sker ”hemma hos mig” i Västerås. Vi har fått möjlighet att vara en del av projektet, som handlar om Svenska kyrkan och den sociala ekonomin, fastän vi inte är en del av Svenska kyrkan. Det innebär att vi får delta i kompetenskartläggning och olika utbildningssatsningar. Det som är extra roligt är Västerås stifts intresse av vår kompetens i social ekonomi. I dagarna var bland annat en projektmedarbetare i vår Secondhandbutik för att intervjua en av deltagarna som ett exempel att sprida vidare inom projektet. Idag vet ingen vilka idéer, projekt eller verksamheter som ser dagens ljus i framtiden men projektet är lovvärt och jag har stora förhoppningar på resultatet runt om i Svenska kyrkans församlingar.

I Lund, liksom på några andra ställen i Sverige, funderas det i Svenska kyrkans församlingar på att starta en stadsmission. Det gjorde det också i Västerås för bara fyra år sedan, Västerås stadsmission bildades nämligen i slutet av 2008. I vårt fall var det en önskan, från bland andra Svenska kyrkan, om en kraftsamling för Västerås mest utsatta, människor som församlingarna var för sig hade svårt att nå. Man hoppades också på en stor uppslutning från samhället i övrigt i form av volontärinsatser, samarbeten och olika typer av finansiellt stöd. Detta har lyckats väl i Västerås men med starten av en egen organisation kommer kostnader som man kanske i förstone inte tänker på. Kostnader för ledning, kommunikation, insamling (det kostar rätt mycket pengar att samla in pengar) med mera. Västerås stadsmission är den senast startade stadsmission men inte nödvändigtvis den sista.

I Lund finns redan en stadsmission etablerad och det är Skåne stadsmission. Skåne stadsmission har verksamhet i bland annat Malmö, Lund, Helsingborg och Kristianstad och är medlem i Riksföreningen Sveriges stadsmissioner. Om Svenska kyrkan i Lund bedömer att möjligheterna att göra något bra för Lunds mest utsatta förstärks genom att verksamheten bedrivs inom ramen för en stadsmission är det naturliga att ta en diskussion med Skåne stadsmission om att föra över verksamheten till dem. Om Svenska kyrkan i Lund bedömer möjligheterna att göra något bra för Lunds mest utsatta kräver en egen organisation som inte är Skåne stadsmission, tycker vi att det är rimligt att de använder ett annat namn än stadsmission på den organisationen. De kan antingen bilda något helt fristående eller gå med i till exempel Hela människan. Idén att skapa en Lunds stadsmission krockar med verkligheten att det redan finns en stadsmission i Lund. Det kommer att skapa förvirring hos gäster, medarbetare, gåvogivare och andra samarbetspartners som kommuner, landsting och myndigheter i övrigt. En förvirring som kommer att leda till minskade möjligheter för Skåne stadsmission att förverkliga sitt uppdrag och därmed blir i förlängningen utsatta människor i såväl Lund som på andra ställen i Skåne lidande.

Det är inte orimligt att tänka sig fler stadsmissioner i Sverige, vi tycker rent av att det är önskvärt. Men varje nuvarande och ny stadsmission måste få rimliga förutsättningar och inte förlora på att det kommer en till. En sådan rimlig förutsättning är att det bara finns en stadsmission inom samma geografiska område. Därför välkomnar vi gärna att verksamhet inom Svenska kyrkan i Lund förs över till Skåne stadsmission eller till någon annan organisation. Men vi välkomnar inte två stadsmissioner inom samma geografiska område. Båda dessa olika händelser i Svenska kyrkan visar på engagemanget och viljan att förnya Svenska kyrkan för att mer förverkliga Svenska kyrkans uppdrag. Ett engagemang som jag hoppas att fler blir inspirerade av. I dessa förändringens tider är det dock viktigt att Svenska kyrkan väljer vägar som är långsiktigt hållbara, bygger vidare på det redan befintliga och drar nytta av synergieffekter. Då kan vi tillsammans göra stor skillnad för Sveriges mest utsatta.

David Sundén

direktor för Västerås stadsmission och ordförande för riksföreningen Sveriges stadsmissioner