Svår ansökning hindrar kvinnojoursverksamhet

5 december 2015
Krångligt ansökningsförfarande kring regeringens speciella bidrag till kvinnojourer och tjejjourer gör att pengarna inte delas ut, eller ens söks.

Regeringen har beslutat att öronmärka 425 miljoner som under åren 2015-2019 ska gå till kvinno- och tjejjourer i Sverige. I år har 25 miljoner vikts till arbetet. 

Ansökningar om pengarna görs hos Socialstyrelsen, men blanketterna är svåra att förstå och tolka. Det har gjort att av de 115 jourer som i år har ansökt om medel, så har 15 ansökningar fått avslag helt och hållet, och bara hälften av de övriga 100 jourerna fick de pengar de sökte om därför att ansökningsblanketterna var krångligt utformade. Vilket innebar att det för 2015 blev så att 10 miljoner av bidraget inte delades ut. 

Forums medlem ROKS – en av paraplyorganisationerna för kvinno- och tjejjourer – skriver i en debattartikel i Dagens Samhälle att ytterligare 125 jourer valde att inte ens ansöka om bidraget – för att blanketterna var för svåra att fylla i. Eftersom det totalt finns 250 jourer i landet så är en sådan situation förödande, som kan leda till att jourer läggs ned på grund av resursbrist.. 

ROKS har tagit upp frågan med Socialstyrelsen för att få till enklare ansökningshandlingar, men har inte fått gehör för frågan. 

Läs hela debattartikeln här. 

FORUM KOMMENTERAR

Situationen med finansiering för kvinno- och tjejjoursverksamheter är mycket olycklig och byråkratisk. I det här fallet har vi ju en situation där landets politiker gjort en tydlig politisk markering – de vill satsa specifika pengar på verksamheterna. Så pengarna och vilja finns. Det är onödiga tekniska hinder och byråkrati som ställer till det. Och när organisationerna försöker uppmärksamma våra myndigheter på problemen så upplever de att offentliga företrädare inte vill lyssna. 

Under 2014 publicerade Forum ett valprogram där en av huvudpunkterna var att det offentliga Sverige behöver förenkla och modernisera finansieringsformera för det civila samhället, så att vi kan skära ned den tid och de resurser som organisationerna måste lägga på byråkrati. Den frågan är ännu mer aktuell idag. Sverige behöver förenkla och förbättra situationen snabbt!