Sedan 1889 har de kämpat för synskadades rättigheter och infört både syncentraler och ett talboks- och punktskriftsbibliotek. Tjänster som i dag drivs av det offentliga. Men deras kamp fortsätter. I dag vill de se fler synskadade få tillgång till den ledsagning de har rätt till. Synskadades Riksförbund är nya medlemmar i Forum.
– Genom ett medlemskap i Forum kan vi se hur andra organisationer jobbar och få inspel i frågor som andra har funderat länge på. Era seminarier och aktiviteter skapar arenor som inte finns någon annanstans. Via Forum kommer vi också in i olika frågor lite tidigare och lättare kan utvärdera och ta ställning till saker som kommer att bli mer aktuella framöver, som exempelvis balansen mellan det offentliga och civilsamhället, säger Boris Samuelsson, kommunikationschef på Synskadades Riksförbund.
Synskadades Riksförbund (SRF) firade i år 125-årsjubileum. Länge har de jobbat för synskadades rättigheter och delaktighet i samhället. Flera offentliga tjänster som vi i dag tar för givna har startats av SRF. Myndigheten för Tillgängliga Medier, MTM, är ett sådant exempel. 1957 satte SRF igång en stor insamlingskampanj för att bygga ut talboks- och punktskriftsbibliotek. Först 1980 tog staten över detta, vilket blev dagens MTM.
– Vi såg ett behov i samhället och agerade, säger Boris Samuelsson.
Han menar att det är bra att staten har tagit över många centrala verksamheter som har förbättrat synskadades rättigheter men det psykosociala perspektivet, själva mötet mellan människor, blir inte lika självklart inom det offentliga. Det finns fler barriärer där, menar han.
– Många verksamheter och aktiviteter som våra lokalföreningar i dag driver skulle aldrig någon annan instans än civilsamhället kunna göra, fortsätter Boris Samuelsson.
Han berättar hur deras mötesplatser för föräldrar med barn med synskador gör skillnad. En gång kom ett föräldrapar och undrade om det skulle finnas någon mening i livet för deras ett och ett halvt år gamla dotter. När kursen var slut hade de fått en helt annan medvetenhet. De tyckte att kursen hade varit helt fantastisk och att de innan hade famlat i okunskap och fördomar.
– Det är så häftigt att sitta och höra sådant. Då förstår man att våra verksamheter verkligen gör skillnad. Detta skulle aldrig en offentlig syncentral kunna göra, fortsätter han.
Och en av SRF:s långsiktiga mål är just att ”informera om synskadades livssituation och möjligheter”, för att motverka fördomar och bidra till att samhället i stället ser möjligheter. Men ännu är de inte i mål. I dag, 125 år efter starten finns fortfarande många utmaningar. Så mycket som varannan synskadad i arbetsför ålder är i dag arbetslös, berättar Boris Samuelsson. Och alla synskadade får i dag inte den ledsagning de har rätt till enligt LSS, Lagen om stöd och service för vissa funktionshindrade.
– Utan ögon är ledsagning jätteviktigt för att bli delaktig i ett samhälle. Det underlättar sådana saker som att bara kunna gå och handla eller ta del av kulturella aktiviteter. Men i dag är det många som endast får åtta timmar ledsagning i månaden, fortsätter han.
Genom ett medlemskap i Forum tror SRF också att de kan driva fler förutsättningsfrågor för civilsamhället. Exempelvis frågan om organisationsbidrag, som har stått still länge.
– Organisationsbidragen till civilsamhället har legat på samma nivå länge nu. Det skapar en konkurrens mellan organisationer som inte är bra. Det är en sådan fråga som vi via Forum kan driva på en förändring kring.
Vill du veta mer om Synskadades Riksförbund, kolla in deras hemsida här.
Text: Elin Aronsson