Socialt inriktade organisationer domineras av kvinnor – dock med män i ledningen

15 oktober 2009
Göran Pettersson, generalsekreterare på Forum för frivilligt socialt arbete, har skrivit en replik på  Gudrun Schymans inlägg Hur är det med jämställdheten i den ideella sektorn? på Sektor3:s idédebattblogg.

Gudrun Schyman ställer en viktig fråga om vilka uttryck den rådande könsmaktsordningen tar sig i den ideella sektorn. Frågan är svårare än man skulle kunna tro, eftersom jämställdhetsfrågor berör så många olika saker, och eftersom det statistiska underlaget för situationen inom just ideella organisationer är litet bristfälligt.

2006/2007 drev Forum för frivilligt socialt arbete ett projekt inriktat på ledarskap och jämställdhet. Vi arbetade samtidigt med ett nätverk av personalansvariga för att lyfta frågan den vägen. Slutligen genomförde vi ett mentorprogram där kvinnor med potential att bli ledare fick en personlig mentor i den högsta ledningen hos någon av de andra organisationerna.

Vi genomförde också en kartläggning av situationen i organisationerna. Där låg fokus på frågor om representativitet, och då hos ledarskapet bland tjänstemän och förtroendevalda. Vi jämförde ledarskapet i organisationerna med huvudkontorens anställda. Fokus låg alltså på frågor om makt och vilka möjligheter som ges kvinnor respektive män.

Det som blev tydligt av vår genomlysning var att ideella organisationer – naturligtvis – är en spegling av samhället i övrigt, och i hög grad tampas med samma svårigheter. De högsta ledarskapspositionerna innehades i alltför hög grad av män. Samtidigt var det tydligt att de socialt inriktade organisationerna visade större medvetenhet och hade bättre siffror än många andra sektorer i samhället. När vi jämförde med statliga centrala lekmannastyrelser låg våra organisationer klart bättre till. Men ändå inte tillräckligt bra.

De socialt inriktade organisationerna dominerades i hög grad av kvinnor, samtidigt som den högsta ledningen i framför allt de större organisationerna dominerades av män. Detta gällde framför allt på tjänstemannanivå, där 69 % var män; men även på ordförandesidan fanns en övervikt för männen, där 58 % var män. Samtidigt var det tydligt att frågan var aktuell eftersom många av organisationerna också hade en tydlig överrepresentation av kvinnor i styrelserna.

Att intresset för frågorna finns blev också tydligt genom att nästan alla tillfrågade organisationer valde att delta i projektet och att många av de högsta tjänstmännen avsatte mycket tid på att vara mentorer för blivande kvinnliga ledare.

Under projektet tog vi fram två handböcker som fått ett mycket positivt mottagande. Den ena handlade om hur organisationer kan arbeta med jämställdhet och vilka krav som ställs på oss. Den andra beskrev hur mentorprogram kan vara ett konkret sätt att arbeta med frågan. Båda handböckerna finns att beställa hos Forum.

Tyvärr har vi inte haft ekonomiska möjligheter att fortsätta vårt genomlysningsarbete på samma nivå efter projektets slut. Vi kan dock konstatera att flera organisationer har valt att börja använda delat ledarskap. I flera organisationer kombinerar man en kvinnlig ordförande med en manlig högste tjänsteman, och tvärtom. Vår förhoppning är att detta betyder att det sker positiv utveckling, men vi är naturligtvis inte säkra på det. Frågan behöver genomlysas igen, och hållas ständigt aktuell inom de ideella organisationerna.

Göran Pettersson, generalsekreterare på Forum för frivilligt socialt arbete

Länk till inlägget på Sektor3:s idédebattblogg.