Social ekonomi i vård och omsorg

24 april 2006
Regeringen vill ha fler alternativ inom "sjukvård och äldreomsorg", men det ska inte bara vara koncerner eller vinstsyftande företag, utan också ideella organisationer och kooperativ. Och nu tillsätter man alltså en ny utredning som skall klarlägga möjligheterna för detta. Utredare är Inger Schörling (mp), tidigare riksdags och EU-parlamentariker.

Kanske är den utveckling av köp av tjänster från socialt inriktade ideella organisationer som sammanställningar av kommunernas siffror visar: från 509 miljoner år 1995 till 2400 miljoner år 2004, bara början på en ny utveckling? Går vi nu mot en europeisering av den svenska ideella sektorn i betydelsen att man blir en central aktör som säljare av tjänster, inte bara på marginalen som ännu är fallet?

Utredningen, ”Delegation om villkor för idéburna organisationer inom den offentliga hälso- och sjukvården och äldreomsorgen” som skall lämna ett delbetänkande 1 april 2007 och slutbetänkande i mars 2008, kan vara ett tecken i tiden.

Direktiven för utredningen är ännu inte publicerade men viljeinriktningen från regeringen är ändå ganska klar: flera alternativa driftsformer men mindre av vinstsyfte i vård och omsorg. Man vill undersöka om det finns en väg vid sidan av Lagen om offentlig upphandling för dessa verksamheter.

Forum konstaterar att den nyligen publicerade upphandlingsutredningen är strikt i sin tolkning av upphandling, den skall ske via LOU. Regeringen signalerar alltså nu att man ser åtminstone ett område där det finns skäl för undantag från denna allmänna regel.

Vi ser också med spänning fram emot hur den Schörlingska utredningen skall hantera frågor om konkurrensneutralitet, som näringslivet ofta anför mot den sociala ekonomin. Konkurrensneutraliteten skall ju ställas mot de värden för patienter och vårdtagare som bara finns inom den sociala ekonomin.

Dessutom blir det spännande att se hur tolkningen av tjänstedirektivets olika undantag, speciellt det om sociala tjänster i allmänhetens intresse, kan passas in i det sammanhang som regeringen vill skapa.

Och denna utredning ställer också intressanta frågor till landets ideella organisationer. Exempelvis; i hur stor utsträckning och på vilka vilkor det är förenligt med värdegrund och självständighet att bedriva denna typ av uppdragsverksamhet?

Forum kommer att följa denna utredning noggrannt, inte minst utifrån det generella perspektiv som spelregelsprocessen och folkrörelseutredningen fokuserar.

Inger Schörling säger själv följande om utredningen när Forum ringer upp:

– Jag tycker inte att det finns så mycket som talar för att man bör använda LOU slaviskt i alla sammanhang, och det skall bli spännande att se om vi kan klargöra vilka frågor det gäller. Jag vill verkligen se konkreta förslag i vårt slutbetänkande 2008, om hur vi kan göra denna typ av driftsformer enklare att använda. Delbetänkandet på våren 2007 kommer att samla upp den kunskap tidigare utredningar har givit oss.

Hon avser att arbeta i nära dialog med den sociala ekonomin och om detta säger hon:

– Organisationen av delegationen är inte klar men vi satsar på att ha en  expertgrupp med företrädare för den samlade sektorn samt relevanta departements och myndighetspersoner och en referensgrupp med folk från fältet med egna direkta erfarenheter av dessa driftsformer.