Ett civilsamhälle som har en tydlig röst och kan agera vakthund när samhället brister. I stället för fokus på folkrörelsernas, ideella- och idéburna sektorns roll som utförare i välfärden. Det skriver Socialdemokraterna i kapitlet för politik om det civila samhället i sin budgetmotion som kom i dagarna.
Socialdemokraterna menar också att Alliansregeringen har haft en tydlig agenda med att placera idéburna organisationers roll på en välfärdsmarknad, under deras regeringsinnehav. Socialdemokraterna påvisar också att Överenskommelsen inom det sociala området som kom till 2008 innehåller fullt rimliga principer men att tonvikten i framför allt det politiska ledarskapet fokuserar på ideella organisationer som utförarorganisationer. ”Den aspekten är viktig men det sker på bekostnad av röstfunktionen.”, skriver Socialdemokraterna i sin motion på sidan 41.
Socialdemokraterna tar i motionen även upp avdragsrätten för gåvor. De nämner att möjligheten är ett välkommet tillskott för många verksamheter men menar samtidigt att ”frågan man ska ställa sig är varför vissa medborgare ska bekosta andras skattereduktion?”. ”Risken är att vi får en alltmer ”privatiserad” välgörenhet och att offentligt stöd, som vi fattat beslut om i demokratiska forum, till föreningsliv, sociala verksamheter och forskning ersätts med privat finansiering via gåvor.”, fortsätter de i motionen. På grund av detta vill Socialdemokraterna avskaffa avdragsrätten för gåvor.
I motionen skriver Socialdemokraterna även om en glidning där myndigheter i större utsträckning i dag betraktar föreningsverksamhet som näringsverksamhet. Slutligen påvisar de också att de generella bidragen till föreningar borde öka.
FORUM KOMMENTERAR
En positiv effekt av allt arbete kring Överenskommelsen och den debatt om civilsamhällets roll i samhället och i välfärden i synnerhet som pågått det senaste decenniet är att de politiska partierna börjat flytta sig från ointresse och icke-politik till intresse och politikutveckling. Vad innebär denna sektor – den civila, den ideella, den idéburna? Vad kan samhället göra med den? Och vill den eller kanske mer rimligt dess olika aktörer, något själv? Kan vi samtala med den?
Som ett försök att svara på dessa frågor är den nu aktuella motionen mycket intressant. Från att se på organisationslivet enbart som folkrörelsebaserad demokratiskola till att dessutom omfatta många andra viktiga funktioner, har Socialdemokraterna tagit viktiga steg. Ställ detta bredvid den nuvarande regeringens politik, exempelvis kring deras påstående ”Det är staten som kompletterar det civila samhället och inte tvärtom” som både statsminister Fredrik Reinfeldt (M) och ansvarigt statsråd Maria Arnholm (FP) har slagit fast, och du kan ha en oerhört intressant debatt om det civila samhällets roll i Sverige. En debatt som inte endast stannar på debattsidorna och seminarierummen utan som också får konsekvenser i praktisk politik nationellt, regionalt och lokalt.