Ett rundabordssamtal för civilsamhällesföreträdare med utredarna i regeringens delaktighetsutredning i EU-frågor. Vilka möjligheter till insyn, delaktighet och inflytande finns för civilsamhället i Sverige i dag? Och vilka åtgärder kan öka öppenheten?
Forum – idéburna organisationer med social inriktning bjuder tillsammans med Civos – civilsamhällets organisationer i samverkan och LSU – Sveriges ungdomsorganisationer in till ett samtal om civilsamhälles organisationernas förutsättningar att verka tillsammans med representanter från utredningen Delaktighet i EU.
Det organiserade civilsamhället arbetar med vitt skilda sakfrågor för att förbättra i människors vardag. För att kunna göra just det behöver vi ha bra förutsättningar! Om vi får servera våra hembakta bullar, om vi ska betala moms, om våra pengar plötsligt kan frysas på grund av godtycklig terrorlagstiftning eller om tusentals fattiga EU-medborgare plötsligt sitter utanför vår dörr är saker som påverkar oss in i minsta detalj. Att kökshygienreglerna som var på gång och som faktiskt var omöjligt strikta för föreningslivet fick vi gehör för och lyckades ändra. Så på seminariet kommer du att bli bjuden på något helt lagligt hembakt, men det finns mycket kvar att göra!
Med andra ord, EU och EUs regler påverkar oss och våra organisationer oerhört mycket. Men hur ska regeringen jobba med detta svårgreppbara? Hur ska vi få inflytande? Och vad behöver EU göra för att förbättra vår relation?
Vi bjuder därför in ett begränsat antal föreningsföreträdare för ett rundabordsamtal tillsammans med utredarna i regeringens delaktighetsutredning för EU-frågor. Utredningens uppdrag är att redogöra för de möjligheter till insyn, delaktighet och inflytande som finns i dag, och att föreslå för att öka vårt inflytande i frågor som beslutas av EU.
Samtalet inleds med en presentation från utredarna, som följs av att civilsamhällets representanter i utredningen berättar vilka frågor de drivit hitintills. Därefter öppnar vi upp för samtal och frågor. Vilka förutsättningar har ni för att faktiskt engagera människor i era hjärtefrågor? Och hur kan EU stötta och dra nytta av det – för att förbättra medborgarnas insyn, delaktighet och inflytande?
Var: Europahuset, Regeringsgatan 65, Stockholm.
När: 14.00-16.30, Tisdag 5/5
Medverkande: Maria Strömvik – docent och utredare Delaktighet i EU, Ariane Rodert – politiskt sakkunnig EU-frågor Forum/Famna, Alexandra Brundin Urisman – Projektledare Politik och Påverkan LSU och Raymond Svensson – Ordförande Civos. Samt representanter för en rad föreningar och organisationer. Samtalet modereras av Anna Ardin, Forum.
Välkommen!