Rollfördelning diskuteras – vem gör och ska göra vad?

22 september 2015
De senaste veckorna har flera ledare skrivit om rollfördelningen mellan det civila samhället och politiken, och pekat på att ett modigare och mer handlingskraftigt civilsamhälle behövs. Forum anser att det behövs bättre förutsättningar för det civila samhället att kunna vara en partner och medaktör i samhällsutvecklingen.
För 10 dagar sedan publicerade ETC en ledare om att det civila samhället måste börja agera annorlunda. I en tid när ekonomiska, sociala och politiska ramar byggs för att hålla emigranter utanför, måste det svenska civilsamhället som engagerar sig i sociala frågor ta sin viktiga roll i förändringsarbetet på allvar. Vi befinner oss i en situation där partiernas passivitet tvingar oss att själva organisera mänskligheten och där vi på allvar behöver utmana beslutsfattare och institutioner vi inte är överens med. 
 
För en vecka sedan publicerade Dagens Arena som beskrev ett förändrat Sverige – förtrollningen är bruten och civilsamhället har börjat agera. Från att något var ruttet i Sverige, så har handlingsförlamningen brutits och vi har börjat agera som medmänniskor. Ledaren beskriver också att tidpunkten aldrig varit så gynnsam för politiken att kliva framåt i flyktingfrågan, men att initiativkraften behövs. Avslutningsvis efterfrågar ledaren att regeringen ska börja göra något. 
 
I tisdags skrev tidningen Dagen om nationalstatens oförmåga att hantera globala utmaningar och problem. Nationalstaten är mer fokuserad på att skydda sina gränser än att rädda människoliv, och i en sådan situation måste andra aktörer – civilsamhällets organisationer och individer kliva in och agera. Vi har lätt att tro att nationalstaten är aktören som ska förändra saker, men så är det inte. Civilsamhället behöver börja agera som om staten inte fanns. 

Forum kommenterar

Media svämmar för tillfället över av artiklar som efterfrågar var det offentliga Sverige finns i de här utmaningarna. Från Forums sida tycker vi att det är intressant när det civila samhället och det frivilliga engagemanget så tydligt beskrivs som en lösning, att dess aktivitet i att hantera stora globala utmaningar – som migration, rasism, miljö mm – är helt nödvändigt. Och att lösningen ligger i att det civila samhälle får med sig fler människor för att arbeta fram de förändringar som behövs. 

På samma sätt är det intressant att man börjar diskutera makt och roller mellan olika aktörer. Att ledare i tidningarna skriver att staten försvårar för det frivilliga engagemanget och visar förakt för det civila samhället. Att civilsamhället blir arenan där människorna kan förändra nutiden och framtiden, genom att bli modigare, smartare och mer handlingskraftiga. 

Inom Forum är vi övertygade om att samarbete mellan olika aktörer – offentliga, näringsliv och civilsamhället – är en nödvändig metod för att hitta svaren på framtidens utmaningar. Och nutidens. Vi tror inte att det är antingen eller, utan både ock. Men då är det avgörande att organisationerna får rimliga förutsättningar att kunna fungera och bidra, och att de möts av respekt från de andra aktörerna i arbetet.