Rodert: ”Jag lyckades äntligen få in social innovation i skrivningen”

2 oktober 2013
Nu ingår även sociala innovationer inom civilsamhället i EU:s arbete med innovationsfrågor. Det blev klart när yttrandet Tillståndet i Innovationsunionen 2012 antogs på plenarförhandlingarna inom den Europeiska Ekonomiska Sociala Kommittén i september.

Det är Forums Ariane Rodert som också är ledamot i Europeiska Ekonomiska Sociala Kommittén (EESK) som har bidragit med perspektivet sociala innovationer inom civilsamhällets till det nya yttrandet. Från början lyftes endast tekniska innovationer i skrivningen som har tagits fram på begäran av Kommissionen och är en del av EU 2020 – EU:s strategi för tillväxt. 

– Jag lyckades äntligen få den sociala innovationen och civilsamhällets roll i samhällsbygget, säger Ariane Rodert.

Men även här på hemmaplan glöms ofta detta perspektiv bort. I Forums skrift Ett civilsamhälle i världsklass lyfter vi bland annat vikten av idéburna organisationers roll att både förr och nu utveckla sociala innovationer som bidrar till att utveckla vårt samhälle. Senast i Forums förra nyhetsbrev skrev vi om den nya sociala innovationen Landräddningen.

Ariane Rodert påpekar även detta:

– Det här är något som vi i ett senare skede borde ta till Näringsdepartementet och visa på hur viktigt det är, fortsätter hon.

Men det antagna yttrandet visar ändå på att det finns ett intresse för sociala innovationer, menar Ariane Rodert. 

Utdrag ur skrivningen:

”1.11   Kommittén vill återigen framhålla de sociala innovationernas specifika roll när man tar itu med krisen och andrautmaningar i det moderna samhället. Därför borde man utveckla stödmekanismer som också finns tillgängliga för potentiella sociala innovatörer i det civila samhället och i den sociala ekonomin. Kommittén uppmanar kommissionen att så snart som möjligt ta initiativ till att det skapas en kuvös för innovativa sociala projekt.”

”3.9   EESK stöder en bred definition avinnovationer som kan omfatta många områden. I sina tidigare yttranden har kommittén upprepade gånger framhållit de sociala innovationernas särskilda roll. Dessa härrör ofta just från organisationer i det civila samhället. Många aspekter av välfärdssystemen i Europa är ett resultat av innovativa idéer från det civila samhället och aktörer i den sociala ekonomin. Stödet till innovation måste därför omfatta alla samhällsområden, och finansieringsmekanismer måste återspegla hela den utomordentliga mångfalden i innovationerna.”