På fyra år har mer än 350 000 människor i Frankrike fallit under fattigdomsgränsen. Och trenden är genomgående i hela Europa. Det skriver Röda Korset i deras senaste rapport där de har tittat på levnadsförhållandena i 42 länder. Nu menar de att vi måste tänka nytt för att lösa krisen.
2009 gjorde den internationella rödakors- och rödahalvmånefederationen (IFRC) den första rapporeten om krisens humanitära konsekvenser.
”På den tiden trodde ingen av oss att vi fyra år senare fortfarande skulle tala om en ekonomisk kris. Ännu mindre trodde vi att situationen skulle ta en vändning till det sämre, genom att ännu hårdare drabba de redan utsatta och dessutom påverka nya grupper av människor som aldrig påverkats tidigare.”, skriver Eva von Oelreich, ordförande Svenska Röda Korset och Ingela Holmertz, nationell chef Svenska Röda Korset i en debattartikel i Göteborgsposten.
I dag, fyra år senare tvingas allt fler söka matbistånd hos Röda Korset, skriver de i debattartikeln. Och andelen människor som är beroende av detta matbistånd har i 22 av de undersökta länderna ökat med 75 procent mellan 2009 och 2012.
Nu menar Röda Korset att det är dags att Europa tänker nytt och det måste ske en ökad samverkan mellan både regeringar, näringsliv, banker och det civila samhället.
Läs Röda Korsets debattartikel i Göteborgsposten.
FORUM KOMMENTERAR
Röda Korsets nya genomlysning av 42 länder visar att antalet människor som akut söker organisationens stöd kraftigt ökar. Röda Korset kopplar detta till den pågående ekonomiska och sociala krisen i Europa där offentlig statistik visar att antalet människor som hamnar under gränsen för fattigdom ökat från cirka 70 miljoner till 120 miljoner på bara några år. Rakt motsatt målen i EU2020, EU:s strategi för tillväxt. Röda Korset drar slutsatsen att ”business as usual” inte är möjligt längre. Hela samhällets resurser – de skattefinansierade likaväl som de idéburna – måste tas i bruk för att långsiktigt lösa dessa problem. Det är i ljuset av denna verklighet som en också ska läsa det förslag från EU-kommissionen om en ”Fond för de mest utsatta” som nu, efter nästan ett års förhandlingar mellan medlemsstaterna, verkar bli av (förhandlingarna är inte helt klara än).
Fonden är en fortsättning av ett tidigare program där EU delade ut överskott från jordbruksproduktionen till de allra fattigaste. Enligt de senaste förhandlingarna kommer fonden årligen (fram till 2020) dela ut cirka 3,5 miljarder Euro. För att ta emot pengarna ska alla länder upprätta nationella genomförandeprogram och tanken är att det praktiska arbetet ska utföras av idéburna organisationer runt om i Europa. Och det är bråttom. Fondens verksamhet ska rulla igång redan vid årsskiftet. Forum har informerat Socialdepartementet att vi vill delta i kommande förhandlingar om hur programmet ska se ut i Sverige – i enlighet med vad som står om samråd i Kommissionens förslag. För oss är detta centralt. Idéburna organisationer kan inte utföra denna typ av arbete om vi inte också får vara med och utforma det. Vi vill inte genomföra ovärdigt välgörenhetsarbete, vi vill genomföra progressivt rättighetsarbete.
Läs mer om fonden för de mest utsatta.