Det civila samhället bidrar inte i så stor utsträckning till integrationen i samhället. Det är slutsatsen i Riksrevisionens granskning Staten och det civila samhället i integrationsarbetet (RiR 2014:3) som släpptes i förra veckan.
Riksrevisionen har tittat på om ”staten har lyckats undanröja hinder och skapat förutsättningar för det civila samhällets medverkan i de statliga insatser som syftar till mottagande, etablering och integration av nyanlända på arbetsmarknaden och i samhället i stort.” (Riksrevisionens hemsida)
Slutsatsen om att civilsamhället in bidrar till integrationen i samhället bygger på att civilsamhällets organisationer inte i någon större omfattning är utförare, utan i stället oftare har rollen som komplement till olika statliga insatser. Riksrevisionen menar dock att resultatet kan bero på att varken regeringen eller myndigheterna har betonat vikten av civilsamhällets medverkan i sin styrning.
Några andra orsaker som lyfts i rapporten är att det kan finnas en möjlig målkonflikt mellan det offentligas ambition att involvera civilsamhället och kravet på att tillämpa lagen om offentlig upphandling (LOU) och hur man utformar det ekonomiska stödet via Integrationsfonden, det skriver tidningen Affärsvärlden.
”Av granskningen framgår också att de förändringar som regeringen har gjort genom att styra det statliga stödet mot fler avgränsade bidrag och genom att hänvisa till Integrationsfonden sammantaget försvårar civilsamhällets deltagande i integrationsarbetet.” (ur artikeln i Affärsvärlden).
Riksrevisionen rekommenderar också regeringen att göra samlad analys av området och specifikt lägga krav på Arbetsförmedlingen och Migrationsverket att utveckla den lokala samverkan med civilsamhället.
– Granskningen visar att civilsamhället, ambitionen till trots, i liten utsträckning deltar i det statliga integrationsarbetet. För att uppnå den önskade mångfalden av verksamheter inom integrationsområdet behöver både regering och myndigheter vidta åtgärder, säger riksrevisor Claes Norgren till tidningen Affärsvärlden.
FAKTA
Läs en artikel i Riksdag och Departement om Riksrevisionens granskning.