Bidragssystemet för ideella organisationer fungerar inte. Det menar samtliga riksdagspartier i den utfrågning som vi tillsammans med Riksidrottsförbundet genomförde under Almedalsveckan i den Ideella trädgården.
Alla åtta riksdagspartier, sex partisekreterare och två riksdagsledamöter, fanns samlade under Forums och Riksidrottsförbundets utfrågning i den Ideella trädgården i Almedalen och samtliga lyfter fram en tydlig problematik med en övervikt av projektbidrag eller allt för villkorade generella bidrag. Detta uttrycks även i politiken för det civila samhället men motsvarar inte alltid den verklighet våra medlemsorganisationer möter.
– Miljöpartiet har ingen plan på att ta bort det generella stödet. Vi vill snarare lämna de kortsiktiga bidragen, säger Anders Wallner, partisekreterare för Miljöpartiet.
– Om man varje år ska vinkla lite i sin verksamhet och inte få stöd för det som man alltid har gjort då känns det ganska tungt. Detta måste vi jobba på i alla nivåer och det finns ju också skrivningar i Överenskommelsen som handlar om mer organisationsstöd och mindre verksamhetsstöd och detaljstyrning. Men det blir inte alltid så i praktiken. Man borde få ett bra grundstöd för det man gör, säger Acko Ankarberg, partisekreterare för Kristdemokraterna.
I vår utfrågning lyfte även samtliga riksdagspartier fram föreningslivets särart i att vara just föreningar och inte offentliga verksamheter eller företag. På frågan om det är skillnad om en kvinnojour drivs av en ideell förening eller ett företag svarar exempelvis alla partier ja.
– Det finns ett antal exempel där myndigheter inte förstår den särart som ideella organisationer har. Vi kan ju hoppas att en dialog och en ökad kunskap kan förändra det, säger Thomas Eneroth, riksdagsledamot för Socialdemokraterna.
– Ibland hamnar man i en alldeles för enkel bild att frivilligorganisationer är en belastning för det offentliga. Jag gillar inte den beskrivningen. Frivilligorganisationer vill också bidra och skapa en ännu starkare välfärd, svarar Kent Persson, partisekreterare för Moderaterna på frågan om frivilligorganisationers särart i bidragandet till välfärden.
Allmänna Arvsfondens uppdrag som i dag riktar sitt stöd åt projekt som jobbar för barn, unga och personer med funktionsnedsättning togs också upp under utfrågningen. Alla riksdagspartier utom Moderaterna och Folkpartiet ser gärna att Arvsfonden även ger stöd till verksamhet för andra grupper.
Under utfrågningen var budskapet tydligt – civilsamhället är en av de viktigaste grundstenarena för den svenska demokratin och alla riksdagspartier är positiva till att förbättra dialogen mellan civilsamhället och politiken som de menar har flera brister i dag. Inget parti levererade dock ett tydligt löfte för att förbättra förutsättningarna för civilsamhället.
Under hösten kommer Forum att följa upp utfrågningen med enskilda partisamtal.
Som underlag för utfrågningarna och den fortsätta dialogen finns vår skrift – Ett civilsamhälle i världsklass.
Ta även del utav sju av utfrågningarna i sin helhet nedan (de första fyra är filmade, resterande tre är ljudinspelade). På grund av tekniska problem har vi inte lyckats spela in utfrågningen av Anders Wallner, partisekreterare för Miljöpartiet.
Utfrågning Nina Larsson (FP)
Utfrågning Kent Persson (M)
Utfrågning Michael Arthursson (C)
Utfrågning Björn Söder (SD)
Utfrågning av Acko Ankarberg (KD)
Utfrågning av Tomas Eneroth (S)
Utfrågning av Torbjörn Björlund (V)
Text och foto: Elin Aronsson