Remissyttrande från Forum över rapporten Mervärdesskatt för den ideella sektorn, m.m. Ds 2009:58

31 mars 2010
Ge oss en kraftfull politik för civilsamhällets organisationer, inte nödlösningar och undfallenhet. Genom Överenskommelsen mellan regeringen, de idéburna organisationerna inom det sociala området och Sveriges Kommuner och Landsting och propositionen En politik för det civila samhället har regeringen visat en förståelse för och vilja att ge bra förutsättningar för civilsamhällets organisationer. Men genom momsutredningen visar man att våra intressen inte är värda att ta strid för gentemot näringslivet och EU.

Att stärka de idéburna organisationernas självständiga och oberoende roll som röstbärare och opinionsbildare är det viktigaste målet med Överenskommelsen. Man säger också att civilsamhällets organisationer bör ges sådana förutsättningar som möjliggör planering med långsiktighet och hållbar utveckling som grund. Då är det särskilt viktigt att föra en politik som känns sammanhållen och genomtänkt. En politik som utgår från sektorns förutsättningar och behov, och som är väl underbyggd av kunskaper om hur sektorn ser ut.

Civilsamhällets organisationer vill inte ha en politik som är ett hopplock av nödlösningar och anpassningar, där våra perspektiv kommer i andra och tredje hand och där man inte tar ett helhetsgrepp kring våra förutsättningar.

Tyvärr känns det precis så vid läsningen av utredningen Mervärdesskatt för den ideella sektorn, m.m. (Ds 2009:58). I rapporten föreslår utredarna ett antal förändringar av momslagen för att anpassa den svenska momslagen till EG-rätten. Bakgrunden är att Europeiska kommissionen konstaterar att de särskilda momsreglerna för allmännyttiga ideella föreningar och registrerade trossamfund strider mot EG:s momsdirektiv och därför föreslår utredarna att de slopas. Minskade kostnader och mindre administrativt krångel har varit föresatsen för utredningen, men det är framför allt företagens intressen som prioriteras. Alla kompensatoriska åtgärder som föreslås för att minska de negativa konsekvenserna för den ideella sektorn blir närmast nödlösningar, vilket utredarna, regeringsrådet Lennart Hamberg och departementsrådet Maj-Britt Grufberg, medger.

Ett grundläggande problem med utredningen är att man ser moms för den ideella sektorn helt och hållet som en skattejuridisk fråga, och inte som en politisk fråga. Det är helt fel utgångspunkt. Självklart kan man inte blunda för EG-rättens krav, men man måste ta strid för möjligheten för civilsamhällets organisationer att verka i det svenska samhället.

På det hela taget är förslagen i utredningen förödande för den idéburna sektorn i Sverige, både vad gäller de ekonomiska och de administrativa konsekvenserna. Att driva igenom förslagen när man inte säkert vet konsekvenserna för den ideella sektorn är ansvarslöst. Hela utredningen känns viljelös vad gäller en aktiv politik för civilsamhällets organisationer. Den idéburna sektorns förutsättningar är lika viktiga som företagandets och marknadens. Om regeringen menar allvar med den för ett år sedan undertecknade Överenskommelsen måste man våga ta striden för att Sverige ska få ha kvar sitt undantag för moms för den ideella sektorn.

Forum för Frivilligt Socialt Arbete hoppas att regeringen vill stå upp för Överenskommelsen och för att föreningslivet ska ha möjlighet att vara en stark och viktig kraft i samhället, som försvarar och berikar välfärden. Våga ta striden i Bryssel.

Forum för Frivilligt Socialt Arbetes remissyttrande tar upp ekonomiska och administrativa konsekvenser för civilsamhällets organisationer, faran av professionalisering av civilsamhällets organisationer som en konsekvens, frånvaron av en internationell utblick i utredningen och risken för att vi inte kommer att ha föreningsdrivna lokaler kvar om vi får moms på lokalhyrorna. Forum pekar också på inkonsekvensen i att uthyrning för idrottsverksamhet även fortsättningsvis ska vara momsbefriat, men inte lokaluthyrning för annan föreningsverksamhet. Om utredningen finner det förenligt med EG-rätten att göra undantag för idrottslokaler så måste det vara möjligt att göra undantag även för lokaler för de andra verksamheter som i övrigt undantas från moms.

Läs hela remissyttrandet här.