De öronmärkta pengarna till ideella föreningar som utför läxhjälp ska dubblas, från fyra miljoner per år till åtta miljoner. Detta beslutade regeringen under ett sammanträde torsdagen den 25 februari.
Statsbidraget för läxhjälp, som idag ligger på 390 miljoner kronor per år, ska göras om och den ändrade förordningen innebär – utöver att stödet till ideell sektor ökar – bland annat att samtliga årskurser i grundskolan nu kommer att kunna ta del av läxhjälpsbidraget. Tidigare har skolor endast kunnat få statsbidraget om deras egen personal genomfört läxhjälpen, men framöver ska alltså även skolor kunna söka bidrag för att organisera hjälpen tillsammans med ideella föreningar.
Enligt utbildningsminister Gustaf Fridolin är detta ett steg för att säkerställa att de som behöver mest hjälp också får den. – Vi vet att det är helt avgörande för att nå målen i nian, att ge de elever som behöver det mer tid, säger han till Dagens Nyheter. Fridolin menar att regeringen även är beredd att skjuta till mer av potten om det finns ett större intresse. Matilda Olsson, verksamhetsledare på Röda Korset och ideell läxhjälpare, hoppas att förändringen ska leda till att Röda Korset kan starta upp flera läxhjälpsgrupper. Enligt henne är det utbildningarna som kostar för Röda Korset och det hon hoppas på är att man i och med detta kan starta upp fler grupper – något som hon upplever verkligen behövs. Läs mer.