Reality Check är Årets initiativ 2018!

5 december 2018

Efter över 300 nominerade initiativ utsågs i kväll under Frivilligdagen en vinnare av Årets initiativ 2018: Reality Check!

Reality Check är ett upplevelsebaserat spel som Teskedsorden och Mångkulturellt Centrum i Fittja har tagit fram för att utmana fördomar och normer bland ungdomar 13-19 år. Forum har ställt frågor till appens projektledare Irupé Pozo Graviz!

Grattis till priset! Hur känns det att ha utsetts till Årets initiativ 2018?

Det är så häftigt och roligt! Det här spelet är viktigt och därför är det extra roligt att vi fått detta fina pris.

Hur kom idén till appen till?

Spelet är inspirerat av den australiensiska appen Everyday Racism som organisationen All Together Now utvecklade. Teskedsordens generalsekreterare fick höra om spelet och tyckte att vi borde göra ett liknande, fast i svensk kontext. Även om rasism finns överallt så ser det annorlunda ut i olika länder.

Grunden till hur appen ser ut och är utformad idag har vi fått från de intervjuer och workshops vi har haft tillsammans med ungdomar från de representerade grupperna runt om i Sverige. Vi såg att det fanns ett behov av att prata om vardagsrasism men på ett okomplicerat sätt. Vi vill med spelet öppna upp för samtal och funderingar över hur det ser ut i vårt samhälle men också vad vi kan göra åt saken. Vi vill även uppmuntra till civilkurage. Genom Reality Check får spelarna verktyg hur de kan hantera och bemöta rasism i vardagen.

Vad har responsen varit sen appen lanserades?

Kommentarer som Teskedsorden fått av elever är bland annat: ”Jag fick ökad förståelse om vardagsrasism.” ”Man lär sig och sätts in direkt hur det faktiskt ser ut i samhället, man blir allmänbildad.” ”Det är realistiskt och språket känns vardagligt.” Dessa kommentarer tyder på att appen är relevant, utbildande och viktig.

Responsen har varit väldigt positiv och även visat på hur viktigt spelet är – i nuläget har vi 11 680 nedladdningar. Majoriteten av de som spelat Reality Check tycker att appen är ett bra spel för att lära sig mer om rasism och hur vi kan reagera när vi upplever eller ser rasism. 69% av ungdomarna som spelat anser att frågan om rasism inte tas upp tillräckligt i skolan och att Reality Check kan vara ett bra hjälpmedel för både dem och lärare att närma frågan på.

Tack vare spelarnas feedback har vi nu utvecklat ett bättre och mer användarvänligt spel för alla. Vi har förenklat språket, textat filmerna och möjliggjort användning av skärmläsare.

Ligger framtiden för kampen mot rasism och fördomar i det digitala?

Jag tror att framtiden för kampen mot rasism ligger överallt. Den digitala ”världen” är en viktig del i vår vardag där många samtal förs så det är viktigt att vi som arbetar med dessa frågor finns och syns även där.

Hur kommer ni gå vidare med ert initiativ och Teskedsorden?

Det är ett år kvar på projektet och vi fortsätter att utveckla appen med bland annat nya karaktärer och håller workshops och utbildningar runt om i Sverige. Vi på Teskedsorden arbetar vidare med att stå upp för allas lika värde och vara en röst för mångfald.

Några sista peppande ord till civilsamhället och alla ideellt engagerade?

Vi är viktiga och vi behövs! Ibland kan det kännas som om att vi arbetar i motvind men vi gör skillnad. Här på Teskedsorden brukar vi säga att en person kanske inte kan släcka elden men om vi alla samlas och tar fram vår tesked så kan vi tillsammans släcka den. Vi kanske inte kan göra allt men tillsammans gör vi så mycket och skapar förändring.

Juryns motivering


Rasism är ett stort problem i Sverige och världen. För att motarbeta rasism behöver ständigt nya metoder och verktyg för det antirasistiska arbetet utvecklas, eftersom rasismens konsekvenser och uttryck hela tiden ändrar karaktär.

Appen Reality Check är just detta; ett nytt verktyg vi kan använda oss av, anpassat till den tid vi lever i. På ett lättillgängligt sätt har vi alla nu möjlighet att få ta del av individers berättelser om hur det är att leva i ett samhälle där rasism normaliserats.

Appen Reality Check tilldelas utmärkelsen Årets Initiativ 2018 för att den sänker tröskeln till att föra diskussioner om rasism. Initiativet väl anpassat till den tid vi lever i och har god potential till att utvecklas och nå ännu fler med kunskap om rasismens uttryck. Appen Reality Check av Teskedsorden och Mångkulturellt Centrum är ett fantastiskt exempel på när civilsamhället är med och driver samhällsutvecklingen framåt med nya grepp.

Om Årets initiativ

Årets initiativ är ideella sektorns utmärkelse för sociala insatser. Bakom priset står Forum – idéburna organisationer med social inriktning tillsammans med IBM, Mötesplats Social Innovation och Vinnova. Organisationen som får priset kommer att vinna äran samt rådgivning från IBM.

Läs mer om Årets initiativ: https://www.socialforum.se/arets-initiativ/.

För mer information, kontakta:

Paulina Troillet
Projektledare
Forum – idéburna organisationer med social inriktning
0734-227432
paulina.troillet@socialforum.se