Det råder otydlighet när det gäller regler och lagar kring de mest utsatta EU-migranterna. Detta leder till ett ökat tryck på det civila samhället, menar en debattör inom Miljöpartiet och flera aktörer inom den idéburna sektorn. Läs vår översikt av debatten.
Det saknas regler för hur de mest utsatta EU-migranterna både ska stöttas och vilka rättigheter de har, menar ett landstingsråd för Miljöpartiet i en debattartikel i Dagens Medicin. Landstingsrådet hävdar också att situationen vid sjukdom är mycket osäker vilket leder till rättsosäkerhet. Dessutom leder detta till att organisationer inom det civila samhället får ta ett för stort ansvar.
Otydlighet när det gäller reglerna påverkar även på andra sätt. I Västsverige frågar man sig om de otydliga reglerna gör att utsatta EU-migranter flyttas från kommuner som tar ”hårdare tag” till dem som inte gör det. Frågan är så pass stor att Göteborgs stad tagit upp den med Sveriges Kommuner och Landsting (SKL) för att söka ett bättre samarbete, samt att man fattat beslut om en gemensam handlingsplan tillsammans med kommunerna i västsverige. I slutändan blir det oftast det civila samhällets organisationer som får göra vad de kan för att bistå utsatta människor, eftersom människors behov inte ändras. Det innebär ofta att man vältrar över ansvar både inom och utanför offentliga aktörer.
Även en rapport från Röda Korset bekräftar att avsaknaden av tydliga lagar och regler gör arbetet svårt och att det saknas en ordentlig strategi för hur EU-migranter ska stöttas. Organisationen pekar också på att idén att bara verka i migranternas hemländer vare sig är en human eller långsiktig lösning. Röda Korset efterfrågar i stället en ordentlig strategi som innehåller följande;
- Kommunerna måste samlas om en gemensam strategi
- Utred villkoren för dem som varit här längre än 90 dagar
- Involvera näringslivet