Ramberg och Reepalu: Riv upp Lagen om Offentlig Upphandling

2 oktober 2013
LOU ger ingen rättvis konkurrens och bidrar till att skattebetalarnas pengar används ineffektivt. Det skriver professor i civilrätt vid Stockholms universitet Christina Ramberg och Illmar Reepalu (S) i en debattartikel i Dagens Nyheter.

Ett exempel de nämner i artikeln är upphandlingen av Nya Karolinska sjukhuset där endast ett anbud kom in på 30 miljarder. ”Det är inte effektiv konkurrens”, skriver debattörerna och menar att om ett privat företag skulle ha gjort motsvarande upphandling skulle de säkerställt högre konkurrens samtidigt som de skulle kunna använda helt andra lösningar för utförandet som skapade mer valuta för pengarna. ”När det gäller inköp är det ingen stor skillnad på att spara skattebetalarnas eller aktieägarnas pengar. Det är inte rimligt att regelverken för inköp ser så olika ut i privat och offentlig sektor.”, skriver Ramberg och Reepalu. 

De två debattörerna ser därför gärna att Sverige blir ett försöksundantag från EU-kravet kring offentlig upphandling.  

Läs debattartikeln.

FORUM KOMMENTERAR
Upphandlingen omfattar cirka 600-800 miljarder kronor varje år och hur detta fungerar är förstås en viktig fråga som påverkar varje person i vårt land. Ambitionen att genom LOU förhindra korruption och ineffektivitet är förstås bra. Kritiken om att resultatet inte blir så bra är dock inte ny.

Och i och med att Wijkmans utredning i ämnet inte verkar blir proposition eftersom EU planerar att komma med nya direktiv ser vi även en risk att det blir ett vakuum. Ingen förändring får någon stöttning. Varken socialt hänsynstagande, reserverade kontrakt eller möjligheterna att ingå så kallade partnerskap mellan idéburna organisationer och kommuner. Detta kan sätta en förlamande hand över samhällsförändrande socialt arbete. För oss betyder det att idéburna organisationer får svårare än vad de skulle behöva ha att finna bra former för finansiering och drift.