Radikalisering och extremism diskuteras för närvarande, och det finns olika åsikter kring hur man ska förändra utvecklingen. Forum kommer under nästa år att driva ett projekt om civilsamhällets roll för tillit och demokrati, där frågan fokuseras.
Debatten om radikalisering, extremism och hot om våld är intensiv på många håll. Nya siffror från Göteborg visar att staden per capita är den största rekryteringsbasen i Europa för IS – vilket aktualiserar frågan än mer där.
Kritik mot Göteborgs arbete mot extremism
Gun Holmertz som är verksamhetsansvarig på Caritas i Angered är mycket kritiskt mot Göteborgs arbete mot extremism, och att de saknas en plan mot IS-rekrytering. Hon anser att det uttalade arbetet mot extremism inte märks alls där problemet är som störst, och att strategier och verktyg måste fram nu. Ansvariga personer säger att en plan kommer att dröja därför att man väntar in Mona Sahlins nationella arbete som presenteras nästa sommar – något politiker på både nationell och regional nivå är förvånade över. Läs mer här.
Satsa på nationell exitstrategi mot extremism
I Angered utanför Göteborg har politiska företrädare över blockgränserna skrivit en gemensam debattartikel i Dagens Samhälle om behovet att agera nu mot extremism och radikalisering. De skriver att de sedan 2013 fått signaler om att unga söker sig till extrema våldsbejakande sammanhang, och att det handlar om segregation, inkludering och interaktion. ”Vi måste agera nu och vi måste agera tillsammans, över myndighetsgränser, partigränser och tillsammans med frivilligorganisationer” skriver debattörerna. De beskriver att det behövs olika insatser – både tidiga och generella för att förbättra livsvillkoren och mer specifika och individanpassade lösningar. Läs mer här.
Forums projekt ”Civilsamhälle för tillit och demokrati”
Forum har tagit initiativ till att inleda ett arbete kring motverkande av antidemokratiska beteenden och våldsbejakande extremism inom civilsamhället. Målet är att sammanställa konkreta verktyg och metoder som kan användas av en stor bredd organisationer. Bakgrunden är en enkät som vi genomförde bland ett hundratal aktiva inom det civila samhället inom vårt nätverk under hösten. Där 65 % av de tillfrågade bedömde att de kom i kontakt med individer som uppvisade olika typer av antidemokratiska beteenden, samtidigt som 71 % av dem svarade att de inte hade tillräckliga kunskaper och metoder för att bemöta och motverka detta. Projektet har nu fått finansiering från MUCF och arbetet startar nästa år, i samarbete med bland andra Fryshuset, Ibn Rushd, Studieförbundet vuxenskolan och Överenskommelsen.