Här finns varje seminarium i serien Måndagmorgon presenterade. Frukost serveras från 8.30, programmet håller på 9.00-10.00. Vi är oftast hos Sensus möte, men vid två tillfällen hos IOGT-NTO-gården i Klara, båda lokalerna ligger på Klara Södra Kyrkogata. Väl mött, hälsar Forum och LSU
31 mars MåndagMorgon – ett forum för civilsamhällesdebatten?
Var förs egentligen samtalet inom och om civilsamhället och våra aktuella ämnen? Utifrån den danska modellen MandagMorgen har Forum och LSU skapat en svensk motsvarighet för att vi ska kunna sätta agendan för våra egna diskussioner. Detta för oss också in på större tankar om vilka som egentligen representerar civilsamhället, och om det ens går att se oss som en enhet. Vem har rätten att sätta agendan för våra samtal, och var förs de någonstans?
7 april Aktivisten utan organisation
Finns det en motsättning mellan att vara engagerad aktivist och att ha folkrörelsen i ryggen? Samspelar aktivism och ad hoc-organisationer med det etablerade civilsamhället, eller motverkar de varandra? Kom och lyssna till en debatt mellan representanter för folkrörelsen (Eric Tegnander, ordförande för UNF) respektive den organisationsoberoende aktivismen (Foujan Rouzbeh), som sedan övergår i ett mer nyanserat samtal som även för in forskningsperspektivet. Den här gången är vi hos IOGT-NTO på Klara Södra Kyrkogata.
14 april Från välfärdsstat till välfärdssamhälle
Vad är det svenska politiker vill ha när man strävar efter mer civilsamhälle i välfärden? Är det samma service men billigare och med fler volontärer, eller är man beredd på den mångfald och oerfarenhet som kan bli konsekvensen av att öppna upp riktigt brett för utförare i välfärden? Forum har, tillsammans med syskonorganisationer i Norden, anordnat en studieresa till Berlin för att undersöka den tyska välfärden där civilsamhället varit den främsta aktören ända sedan 1800-talet. Vi diskuterar hur dagens välfärdssamhälle ser ut berättar om erfarenheterna från resan.
28 april Civilsamhällets ledarskapsmodell på export
Att Google fokuserar på värderingar om en bättre värld istället för att enbart ha produkten i fokus ses som revolutionerande inom näringslivet. Men deras ledarskapsmodell har många likheter med vad civilsamhället jobbat med i hundra år. Varför är det inte vi som tar åt oss äran för denna utveckling? Varför står inte vi och föreläser för företag som vill bli mer innovativa och värdebaserade? Vanligen brukar civilsamhällesdiskussionerna utgå från något av ett hot från näringslivet, där vi är rädda för bland annat ökad professionalisering. Nu får vi ett tillfälle att problematisera förhållandet till näringslivet ur ett nytt perspektiv tillsammans med både forskare och representanter från civilsamhället.
5 maj Är samhällets idémotor hotad?
Civilsamhället kan liknas vid en idémotor även för resten av samhället. Här förs samtal som inte förs på andra platser, för att det finns en kultur av att tänka nytt och reflektera över problematiska föreställningar. Men vad händer då när media plockar upp interna förslag och slår upp att Centerpartiet vill ha månggifte eller att Rädda Barnens Ungdomsförbund skulle vara emot vita antirasister? Organisationer berättar om sina case och vi får ett forskningsperspektiv på vad detta kan få för betydelse för civilsamhällets roll som idémotor.
12 maj Om 30 år, heter vi alla Anders?
I det unga civilsamhället finns normen att kvinnor befinner sig på ledande positioner i organisationerna, till skillnad från många andra delar av samhället. Man kan ju undra om detta beror på att unga kvinnor har ett större socialt engagemang, att lönen generellt är lägre här, eller om man ”tar det utrymme man får” när näringslivet är fullt av män som heter Anders. Men om 30 år, har de här kvinnorna då fortsatt vara normbildande? Kommer de sprida sig till andra samhällssektorer? Eller kommer de helt enkelt ha blivit utkonkurrerade då? Vi diskuterar frågorna både utifrån ett organisations- och ett forskningsperspektiv.
19 maj Digital folkrörelse – är det en motsättning?
Engagemang på nätet ses ofta som något som inte riktigt är engagemang. Slacktivism har blivit ett begrepp på det som nedlåtande antyder att folk tror de kan förändra världen genom att gilla en sida på Facebook. Men det finns också ett långsiktigt och aktivt digitalt engagemang. Wikipedia är en stiftelse som aldrig haft de fysiska mötena som engagemangsform, och LO har skapat Opinionsverket för att bredda sin digitala närvaro. Går det att förena ett långsiktigt engagemang med webben – utan kaffe och smörgåstårta?
26 maj Staten betalar för civilsamhällets kolonialism
Många av de medel som staten bekostar idag ger till organisationer som vill jobba med mångfaldsfrågor syftar till att organisationen ska åka till förorten och starta upp sin verksamhet, lite förenklat uttryckt. Organisationer får däremot inte medel för att sopa rent framför egen port och arbeta normkritiskt inom sin egen verksamhet. Vi resonerar kring om civilsamhället verkligen är så angelägna om mångfald som vi ibland vill få det att låta, och hur detta i så fall tar sig uttryck. Denna gång är vi hos IOGT-NTO på Klara Södra Kyrkogata.
2 juni ”Vi är religiöst och partipolitiskt obundna”
Var går gränsen för oberoende och obundenhet? I valtider finns det många aktörer som vill samverka, men det kan vara svårt att veta var gränserna går för vem man kan samverka med innan man blir stämplad som partipolitiskt bunden. Och är det så att man förlorar eller vinner trovärdighet om man bekänner färg? Detta kan gälla både religiösa och partipolitiska, men även vissa sakpolitiska, organisationer. Vi resonerar om beröringsskräck kontra obundenhet.