Problematiskt när Göteborgs stad engagerar frivilliga

26 februari 2016
I Göteborgs stad finns möjligheten att som volontär engagera sig för äldre på stadens olika äldreboenden och träffpunkter. I en artikelserie i Göteborgsposten kan vi läsa om volontärskapets betydelse och kraft för att ge äldre värdefulla aktiviteter. Forum ser emellertid en problematik i att det är staden själv som organiserar de frivilliga.

I en artikel av journalisten Lena Ekstrand på Göteborgsposten får vi följa med till äldreboendet Geråshus, där volontärerna Kerstin Jonasson och Lennart Eriksson umgås och anordnar aktiviteter för de äldre. I en annan artikel får vi möta Carina Byhlin Andreasson, en av Göteborgs stads kommunala frivilligsamordnare, som matchar frivilliga och seniorer på boenden och träffpunkter i östra Göteborg. För henne betyder volontärskapet mer än en guldkant för de äldre. Att få möjlighet till mänsklig värme och samvaro liknar hon vid en mänsklig rättighet och någonting som måste till för att du som åldrande ska må bra.

– All forskning visar att hjälpsamhet är hälsofrämjande, att det finns en lycka i att vara behövd. En människa kan ha längtat och längtat efter att gå i pension, men efter ett tag föds en önskan om någonting mer, något med mening, säger hon bland annat till Göteborgsposten.

Genom att ge möjligheten för människor att bidra med sin tid och arbeta ideellt skapas dessutom ett ömsesidigt utbyte som innebär att volontären själv har kul och växer som individ. Detta samtidigt som ordinarie vårdpersonal får enklare att hinna med.

– Vi gör vad vi kan, men vi räcker inte alltid till. Medan vi håller på med annat kan en frivillig prata med och sysselsätta seniorerna. Kanske läsa högt ur dagens tidning eller ta med någon ut i solen framåt våren, säger Frenesh Teshome, som arbetar som undersköterska på Geråshus, till Göteborgsposten.

Forum kommenterar

 

Att människor ges möjlighet att engagera sig ideellt för landets gamla är otvivelaktigt någonting bra. Precis som Göteborgspostens artikelserie visar bidrar ett sådant volontärskap till att sätta guldkant på tillvaron för många människor, äldre såväl som volontärer. På Forum är vi övertygade om att ett ökat utbyte av det här slaget stärker vårt samhälle, ger människor en meningsfull vardag samtidigt som det skänker glädje.

Vad artikelserien också visar är att Göteborgs Stad mer eller mindre systematiserat en egenorganisering av frivilliga. Göteborgs Stad har utarbetat riktlinjer kring volontärskap som säger att staden inte själva ska organisera frivilliga utan att det ska ske via social ekonomi/frivilligorganisationer. Riktlinjerna är en konsekvens av den syn som skapades i och med framtagandet av överenskommelsen i Göteborg. Forum hoppas att riktlinjerna kan vara en utgångspunkt för fortsatta diskussioner om hur det frivilliga arbetet bäst kan stödjas där dialogen mellan staden och organisationerna inom överenskommelsen nyttjas. 

Forums och större delen av det civila samhällets organisationer anser att offentligt organiserade frivilligarbetare inte får bli till norm. Som vi poängterat tidigare i andra sammanhang finns nämligen en mycket viktig principiell poäng i att låta frivilligheten i samhället vara de ideella organisationernas verktyg och inte det offentligas. När kommuner organiserar frivilliga i egen regi bidrar de till att sudda ut gränserna mellan det ideella och det offentliga, vilket i längden har flera negativa effekter. Det riskerar bland annat att på ett olyckligt sätt ställa personal och ideellt engagerade mot varandra i fråga om arbetsuppgifter och ansvar. Genom att i högre utsträckning driva egen volontärverksamhet försvagar det offentliga dessutom frivilligorganisationernas oumbärliga roll som självständig opinionsbildare och röstbärare. En funktion som varit avgörande för den svenska välfärdsmodellens utveckling.  

Detta innebär att frivilligt engagemang många gånger kan utveckla och förnya offentliga verksamheter, men aldrig utgöra en resurs som går att budgetera i den kommunala budgeten.