Polisvolontärer ska skapa trygghet i Ängelholm

25 oktober 2013
För första gången utbildar polisen i närpolisområde Kulla-Bjäre polisvolontärer. Men redan 2010 började Skånepolisen utbilda volontärer. Den ansvarige för projektet är dock tydlig med att det inte handlar om en besparingsfråga för polisen.

– Man ska inte se det som att vi inom polisen har ont om resurser och vill täcka upp med frivilliga krafter, det är inte det det handlar om, säger Birgitta Björk, polisinspektör vid Ängelholmspolisen och ansvarig för volontärprojektet, till Helsingsborgs Dagblad.

Det var redan 2010 som Skånepolisen började utbilda volontärer och i dag finns det 310 utbildade volontärer, enligt en artikel i tidningen Helsingborgsbladet.

Torsdagen den 31 oktober är det informationsträff i Ängelholm och de som är intresserade kommer sedan gå igenom en rekryteringsprocess. Den slutgiltiga utbildningen planeras att hållas vid tre tillfällen i november.

Forum kommenterar

Ängelholm vill rekrytera fler polisvolontärer och man är noggrann med att poängtera att det inte handlar om extrapoliser utan om samhällsstöd och extra resurs. ”Vi vill hitta de goda krafterna” säger polisinspektören. Ängelholm är i det här sammanhanget ett lokalt exempel på en nationell utveckling. Över hela landet rekryterar polisen nämligen egna volontärer.

Forum är mycket positiv till att människor vill engagera sig för det de anser viktigt. Det är betydelsefullt både för individen och för samhället att man kan och vill göra skillnad. Så långt är alltså detta initiativ bra. Men Forum ställer sig fortfarande frågande till att polisen väljer att bygga upp en sådan här organisering helt själva. Vi skulle istället gärna se att de sökte samverkan med föreningar som redan är engagerade inom det civila samhället. Vi tror nämligen att vårt samhälle blir starkare när offentliga aktörer samverkar med det civila samhället. När människor organiserar sig i självständiga föreningar hittar de egna lösningar som ofta kan berika och utveckla även det offentligas arbetssätt. Men förutsättningen för detta är just den självständiga organiseringen. Så när polisen väljer att organisera volontärer så begränsar man människors möjligheter att bidra till utveckling. Istället löper polisen risk att de engagerade människorna som kommer in i deras organisation endast får fungera som extrahänder.

Att samverka med civilsamhällets organisationer kan innebära att arbetet blir lite krångligare och svårare att kontrollera. Men samtidigt möjliggör det nytänkande och utveckling för alla parter som aldrig annars skulle kunna existera.