Påverkansgrupper behandlas olika i EU

25 juni 2008
Nya regler för påverkansgrupper i Europa behandlar aktörer olika. Civilsamhällets organisationer har varit mycket positiva till EUs arbete kring större öppenhet. När det nya registret för lobbyinggrupper har tagits fram, möts det mycket svalt. Registret behandlar olika aktörer helt olika, och missar på det sättet målet. Civilsamhället väjer därför att avvakta med att registrera sig.

Sedan ett par år har en process pågått i Bryssel där man strävat efter större öppenhet och tydlighet. Alla grupper som arbetar med påverkan och lobbying skulle därför anmäla sig till ett register hos Kommissionen. Civilsamhällets organisationer har varit mycket positiva till denna utveckling, och har både stött och försökt påskynda den.

När registret nu är på plats har det mötts av stor tvekan från civilsamhällets organisationer.

Huvudkritiken är inriktad på ett par saker:
1. Registret begär ekonomiska uppgifter av olika aktörer som är alltför olika. Professionella lobbyister som får betalt för sitt arbete ska enbart rapportera ungefärliga siffror som spenderas på lobbying, medan intresseorganisationer ska uppge hela sin ekonomiska budget. Därmed blir siffrorna inte jämförbara, och bidrar inte till tydlighet.
2. Registret är begränsat till organisationer och inte till individuella lobbyister. Därmed kan registret inte bidra med tydlighet kring hur många lobbyister som arbetar på Europa nivå, eller vilka dessa arbetar för.

Civilsamhällets organisationer har därför valt att avvakta med att registrera sig, för närvarande.

Forums kommentarer:
Forum följer med intresse frågan, och vi kommer att fortsätta att rapportera om den. Vi frågar oss också om skillnaderna i hur olika typer av organisationer behandlas på Europa-nivå kan ha att göra med en bristande förståelse för vad civilsamhällets organisationer är och gör?

En fråga som inte är tydlig är vad medverkan i registret kommer att innebära. Eftersom det är frivilligt att deltaga, är det väsentligt hur kommissionen kommer att se på de aktörer som deltar respektive avstår från att delta. Kommissionen har sagt att det ska kunna innebära att man får tillgång till mer information men hur detta ska fungera för aktörer på olika nivå är otydligt.

En annan central fråga för Forum är hur kännedom om registret ska byggas. Enligt Forums representant i Bryssel finns det inga särskilda medel avsatta för att bygga kännedom om att registret finns, och vad det innebär. För en nationell eller lokal aktör lär det därför bli svårt att veta hur man ska agera. Forum väljer därför att avvakta med en registrering, liksom de flesta av våra kollegor i Europa.

Du kan läsa mer om detta här.