Stort medialt fokus ligger just nu på ökningen av EU-migranter/papperslösas utsatthet och vilka rättigheter dessa har, och vi har samlat ett antal olika aktuella länkar i frågan
I Borås har antalet hemlösa och tiggare ökat mycket på senare tid. I ljuset av det har ett facebook-upprop startats för att människor ska erbjuda sovplatser till tiggare och hemlösa. Läs mer!
Samtidigt vill Borås Kommun starta ett härbärge för de hemlösa – men här är inte tiggarna välkomna eftersom man förväntas ha uppehållstillstånd där. Läs mer!
Borås vill att Frälsningsarmén ska kräva betalning av EU-migranter på det blivande härbärget. Läs mer!
Frivilligorganisationer i Stockholm, Göteborg och Malmö rapporterar samtidigt om en stor ökning av EU-immigranter – där majoriteten är hemlösa. Läs mer!
EU migranter behöver samordningsnummer för att få hjälp av Arbetsförmedlingen, men det kan de bara få med hjälp av en svensk myndighet – ett Moment 22. Läs mer!
Räddningsmissionen i Göteborg startar verksamhet för papperslösa tiggare. Läs mer!
Stadsmissionen i Göteborg ber om hjälp med akutboendet. Läs mer!
FORUM KOMMENTERAR
Stort medialt fokus ligger just nu på ökningen av EU-migranter/papperslösas utsatthet och vilka rättigheter dessa har. En del av utmaningen är att man blandar samman människor med olika förutsättningar i en grupp – EUmedborgare som vistas här och har godtagbar försörjning, EUmedborgare med eller utan personnummer från sina hemländer/ papperslösa personer – där man inte kan säga säkert hur länge dessa har vistats i landet/ hemlösa – med olika nationaliteter etc.
Hur dessa gruppers rättigheter efterlevs, och hur de hanteras verkar variera beroende på var i landet man finns. Vi kan konstatera att det verkar som att Stockholm har arbeta med problematiken under en tid – genom sin samverkan mellan staden och Stadsmissionens Crossroads. Kanske finns det skäl för fler (både organisationer och kommuner) att titta närmare på deras erfarenheter? Se mer här!
En reflektion vi från Forums sida gör går tillbaka till EU-fonden för de mest utsatta, som var aktuell vid årsskiftet. Regeringen skrev i sin kommentar till den föreslagna fonden att den inte behövs. Sverige har lagar och förmåga nog att själv hantera de behov fonden syftar till. Vi applåderar inställningen men konstaterar också att det ställer en del krav att avge ett sådant svar. Med det i bagaget bör Sverige inte acceptera att EU-medborgare inte får stöd, och att det blir så otydligt hur utsatta människors behov ska hanteras.