Engagemanget för bättre samverkan mellan kommunen och föreningslivet är stort i Örebro. Det visade sig nämligen under en workshop om Europarådets kod - verktyg för påverkan i beslutsprocesser som Forum höll tillsammans med Ideellt Utvecklingscenter i Örebro i slutet av oktober.
– Hur kan den ideella sektorn påverka samhällsutvecklingen i samråd eller i samverkan med den offentliga sektorn? Hur fungerar mötet mellan civilsamhället och de kommunala verksamheterna?, inleder Per Hector, föreståndare på Ideellt Utvecklingscentrum.
Utgångspunkten för diskussionen är en handlingsplan för barn i ekonomiskt utsatta hushåll. När den togs fram anordnade kommunen fyra seminarier, till dessa var föreningarna i de utsatta områdena inte inbjudna.
– I Vivalla och Baronbacken finns 90 lokala föreningar och vi är en av dessa. Kommunens har varit osynlig i området. Vi har inte fått vara med i någon del. Det skall ha funnits en samordnare från kommunen här men vi har aldrig fått träffa den personen. Det är snarare så att det är kommuntjänstemän som har anställts till de få lokala verksamheter vi har sett i området, refkekterar Martin Mestanza vid ett av gruppsamtalen under workshopen. Han är verksamhetsledare för Simon Viva, en verksamhet som arbetar med integration och socialt engagemang med fokus på lokal verksamhet.
Helena Astvald, ordförande för Örebros föreningsråd lyfter vad hon tycker blir en konsekvens av bristen på samverkan.
– Titta på den kraft som sitter runt detta bord. Kommunen gör en jätteförlust som inte använder oss. Vi gör det dessutom gratis. Att bara göra det till en kommunal angelägenhet är dömt att misslyckas. Det finns ju inga skattepengar att finansiera detta utvecklingsarbete med.
Per Hector ger en möjlig förklaring.
– På en strukturell nivå så går det möjligen att säga att civilsamhället genom länsutbildnings- och länsidrottsförbunden är representerat, men det blir dysfunktionellt när inte den underliggande nivån med de lokala föreningarna är med.
Kommunens representant på mötet, Johan Westblad, fortsätter på samma tema och tar upp att det fanns en kommunal arbetsgrupp av tjänstemän som var involverade. Här deltog till en början även de lokala föreningarna och Örebros föreningsråd.
– Men arbetsgruppen lade inte ett fullständigt pussel utan hade kanske ett för ensidigt fokus på folkhälsoperspektivet. Det kan förklara varför planeringsarbetet endast blev på en strukturell nivå.
Per Hector är nöjd med dagens workshop och tycker att diskussionerna var innehållsrika och pekar även på att det finns god utvecklingspotential.
– Kommunen verkar i sin hantering av handlingsplanens utformning missat möjligheten att få med viktiga delar av den ideella sektorn. Men vi sitter ju här för att bli bättre på att finna vägar för en gemensam samhällsförbättring. Att använda Koden som ett verktyg är ett steg på vägen. Här kan både vi och kommunen dra nytta av de hjälpmedel som finns och utveckla samarbetet.
FAKTA: Europarådets kod
Som hjälpmedel för diskussionen använde Forums politisk sakkunnige Ludvig Sandberg den Europeiska Koden. Ett verktyg som har tagits fram av Europarådet tillsammans med civilsamhället för att underlätta just denna typ av dialog. Forum driver just nu ett projekt om hur Koden kan implementeras i föreningar och kommuner. Ideellt Utvecklingscentrum är genom Cesam i Örebro tillsammans med KFUM Sverige och Haninge kommun samarbetspartner i projektet.
Läs mer om den europeiska Koden.