Regeringen lanserar ett nytt tioårigt forskningsprogram om det civila samhället. 22 miljoner per år går till forskning om civilsamhällets utveckling och betydelse.
– Det är glädjande att man äntligen satsar på detta forskningsområde. Vi har alla nytta av bra kunskap om civilsamhällets utveckling. Det kan inspirera till utveckling som annars inte skett, leda till kritisk debatt där det behövs, säger Göran Pettersson, generalsekreterare Forum för Frivilligt Socialt Arbete.
2009-09-17, 07:01
Källa: TT
Stöd till forskning om ideell sektor
Regeringen lägger över 200 miljoner på ett tioårigt forskningsprogram om det civila samhället. Från nästa år ska omkring 22 miljoner per år gå till forskning om ideella organisationer.
Pengarna ska gå till tre olika delområden – tvärvetenskaplig grundforskning om det civila samhället, tillämpad forskning till exempel hos myndigheter samt till att sprida resultaten av forskningen och att utveckla statistik över sektorn.
Våld mot kvinnorNyamko Sabuni är folkrörelseminister och tycker att det är viktigt att den ideella sektorn och de resurser som finns där utnyttjas till fullo.
– Det finns en stor potential att använda sig av den kraft som finns inom civila samhället. Det finns samhällstjänster som kan förbättras genom att släppa in den ideella sektorn inom olika områden. Deras roll är ju samtidigt att granska, kritisera och lyfta fram problem som finns i samhället, säger Nyamko Sabuni till TT.
Hon tar upp organisationer som arbetar med våld mot kvinnor som ett exempel.
– Det är kvinnojourer som uppmärksammade frågan och fick upp den på den politiska agendan. De hjälper de kvinnor som misshandlats men de gör det med knappa resurser och ibland i konflikt med kommunerna. Det viktigt att kvinnojourerna ska kunna verka på det här området med vettiga villkor och det är det ledet vi försöker förbättra och förtydliga, säger hon.
Gör nyttaAtt avsätta pengar till forskning är en del av arbetet med att förbättra samarbetet med den ideella sektorn och att tydliggöra vilken nytta organisationerna gör i samhället.
– Jag tror inte att man kan föreställa sig den demokratiska utvecklingen vi har haft utan det civila samhället och dess engagemang och aktiviteter kring samhällsfrågor. Tittar vi på dagens situation är fler och fler organisationer inte bara röstbärare åt dem som behöver det mest utan har även kommit att bli mer och mer producenter av välfärdstjänster. De gör det så gott de kan men har inte riktigt goda villkor ännu för att göra det, säger Nyamko Sabuni.
Amanda Billner/TT
Levererad av: TT