Nya arbetstidsregler gäller!

7 mars 2007
Nya arbetstidsregler infördes 2007-01-01. Dessa kan ställa till stora problem för ideella aktörer kring att genomföra aktiviteter som sträcker sig över ett dygn, som läger etc. Jonas Thorén har skrivit samman information och förslag till lösningar kring frågan.

De nya arbetstidsreglerna som gäller from 2007-01-01 innebär bl.a.
krav på 11 timmars sammanhängande dygnsvila. Jour och motsvarande räknas som arbetstid. Bestämmelserna gäller för alla anställda. Hit räknas inte bara förenings- och verksamhetssekreterare utan också ledare med timarvode eller fast ersättning som har som uppgift att vara med på eller leda en viss aktivitet som den ideella föreningen/förbundet anordnar.

Detta kan t.ex. gälla en fjällresa, fjällvandring, segling eller kanoting i skärgården där aktiviteterna sträcker sig över ett dygn och där det av praktiska skäl inte är möjligt att ledaren åker hem eller är borta under det aktiviteten pågår. Som regel, särskilt i barn- och ungdomsverksamhet är det nödvändigt att det finns ansvariga ledare på plats under hela tiden. Kraven på ledighet kan knappast anses vara uppfyllt om en ledare under t.ex. en fjällvandring följer med men under en viss tid förklaras inte vara i tjänst.

Detsamma gäller när en grupp åker till en lägergård/motsvarande för gruppens egna ledare. För ledare som finns på en lägergård och som arbetar med grupper som kommer dit kan som regel arbetstiden planeras så att kravet på dygnsvila uppfylls. Om en ledare då väljer att frivillgt stanna kvar i stället för att åka hem är det ledarens ensak.

Reglerna gäller formellt för den som är anställd och som omfattas av LAS. Gränsen mellan en sådan ledare – även i de fall ersättningen är mycket låg och långt från marknadsmässig – och den som är att se som enbart ideellt verksam kan ibland vara svår att dra. Hjälp med de tolkningen kan som regel fås från den arbetsgivarorganisation föreningen tillhör.

Några avtal med generella dispensregler finns ännu inte. För att arbetstidsreglerna inte skall omöjliggöra dessa aktiviteter är en lösning att föreningen tar kontakt med sin fackliga organisation för att skriva ett lokalt avtal med de undantag som kan behövas. Det lokala avtalet avser då en viss specificerad aktivitet. Om avtalet avser dispens från kravet på minst 11 timmars sammanhängande dygnsvila skall det dessutom godkännas av de centrala parterna. Det gäller därför att vara ute i god tid.

Skulle det inte vara möjligt att avtalsvägen komma överens återstår möjligheten att föreningen direkt vänder sig till Arbetsmiljöverket med begäran om dispens.

Det kan antas att frågan om generella undantag från reglerna kommer upp i avtalsförhandlingarna under våren/försommaren 2007. Idag går det
inte att uttala sig om utfallet av de förhandlingarna.

Jonas Thorén