Fackförbund och arbetsgivare inom vården har enats om en ny etisk plattform. Syftet är att säkra kvaliteten och förtroendet för den vård som är offentligt finansierad, enligt företrädare på DN Debatt i dag.
”Tydliga kvalitetsmått, insyn i ekonomin och trygga villkor där anställda vågar varna om något går snett.” Det är de benen i den etiska plattformen, skriver företrädare från arbetsgivarorganisationerna och fackförbunden på DN Debatt i dag. Den nya plattformen eller överenskommelsen har tagits fram för att återskapa förtroendet för vården och omsorgen och ska därför säkerställa insyn och hög kvalitet i offentligt finansierad vård.
Plattformen omfattar både de som beställer vård, som kommuner eller landsting, samt de som är utförare – det vill säga såväl offentliga, privata eller idéburna utförare. Det är Arbetsgivarföreningen KFO, Arbetsgivaralliansen och Famna som tillsammans företräder de idéburna utförarna i överenskommelsen, där KFO och Arbetsgivaralliansen hanterar arbetsrättsliga frågor och Famna frågor kring kvalitet och ekonomi.
Arbetet med plattformen började redan 2012 då Göran Hägglund bjöd in fackliga organisationer, arbetsgivare och branschorganisationer för att arbeta för ökad insyn och öppenhet i vården. De som nu ansluter sig till plattformen förbinder sig därmed att ge såväl allmänhet, patienter och brukare en god insyn. Det betyder att du både ska kunna jämföra kvalitet och kunna se att resurser används effektivt och ansvarsfullt. Exempelvis ska du som patient/brukare/allmänhet i den ekonomiska redovisningen kunna förstå ägarförhållandena i verksamheten. Kommuner och landstings redovisning måste också vara så tydlig att den visar att ingen utförare gynnas framför någon annan.
Läs debattartikeln på DN Debatt.
Dagens presskonferens finns här.