I dag släppte Sektor 3 en ny bok om äldres roll som frivilliga.
I boken presenteras en serie intervjuer där olika perspektiv om äldres roll som frivilliga lyfts fram. Sektor 3 frågar sig också den övergripande frågan om ideella insatser är en möjlig väg för att lösa samhällsutmaningarna och om det ens är önskvärt? Läs mer.
FORUM KOMMENTERAR
I praktiskt taget alla intervjuer i denna utmärkta rapport fokuserar de intervjuade på några grundläggande frågor; finns det en risk att det frivilliga arbetet kommersialiseras och professionaliseras? Och finns det en risk att det frivilliga arbetet utnyttjas och instrumentaliseras? De gör det förstås med lite olika närhet till det frivilliga arbetet, men ändå. Om vi tittar tillbaka till Forums bildande 1993 och läser dokumentation från seminarier, konferenser och rapporter kan vi se att det är samma frågor som ställdes då som nu. Så, har det inte hänt något på 20 år? På ett plan är svaret nej. Det är samma utmaningar. Men på ett annat har det hänt massor. Många fler aktörer är nu med i samtalet – de fackliga organisationerna, media och inte minst politiken. Genom forskning vet vi nu också mer om det frivilliga arbetet jämfört med för 20 år sedan.
Och så har vi ju numera Volontärbyrån. Den har ju under sina tio år omvandlat det frivilliga arbetet i Sverige. Den har gjort det kortsiktiga uppdraget, det expertinriktade, det professionella frivilligarbetet dominerande i Sverige. Nja. Riktigt så är det nog ändå inte. Även de dagar när vi på Forum blåser på och lyfter Volontärbyrån och konsekvenserna av dess verksamhet så kan vi inte göra gällande att den har påverkat läget i Sverige mer än marginellt. Det finns det helt enkelt inte täckning för. Men låt oss fundera på om Volontärbyrån faktiskt skulle nå en större del av det frivilliga arbetet i Sverige. Hur skulle det då ta sig i uttryck? Vilka konsekvenser skulle det få? På ett sätt är det som med Arbetsförmedlingen – även om det tar emot att göra den liknelsen. Arbetsförmedlingen skapar inte jobben eller villkoren i de jobb som människor tar. Det gör istället företag, myndigheter eller organisationer som utlyser en tjänst. På samma sätt är det med Volontärbyrån. Volontärbyrån förmedlar istället kontakten mellan de individer som vill engagera sig och de organisationer som behöver frivilligkrafter. Och det är traditioner, rutiner, förväntningar i organisationerna som i grunden skapar det sammanhang där den frivillige verkar.
Det finns dock en aspekt av påverkan i Volontärbyrån som handlar om att man som mellanhand är med och skapar kulturer kring hur frivilliguppdragen beskrivs, hur samordnarrollen sköts samt hur den frivillige blir medveten om möjligheten att välja olika organisationer att lägga sin tid inom. Och där är det, precis som framhålls i Sektor 3s bok, viktigt att vara medveten om åt vilket håll man går. Från Forums sida står det klart att det frivilliga arbetet ska fortsätta vara öppet för alla, men också att organisationerna lär sig mer om hur man kan dra nytta av de personer som besitter spetskompetenser inom olika områden. Vår professionalitet kan faktiskt handla om att inte bidra till professionalisering av det frivilliga arbetet.
Dessa och många andra frågor kring det frivilliga arbetet jobbar vi och flera andra organisationer vidare med i flera större projekt, både lokalt, nationellt och internationellt. KIM-projektet är ett sådant sammanhang. Ett nytt EU-finansierat projekt där vi kommer att jämföra utvecklingen mellan de nordiska länderna och England är ett annat.