Nationell konferens om idéburet offentligt partnerskap

23 september 2015
Vem som helst har kunnat se att det inte är det offentliga som varit främst i ledet för att ta emot de flyktingar som kommit till Sverige, i alla fall inte i de första stegen in i landet. Det har gjorts av frivilliga från Röda Korset, Svenska Kyrkan, Islamic relief, och många fler. Behovet av samverkansformer mellan offentliga och idéburna organisationer är stort.

Det kanske är rimligt, som professor Filip Wijkström gör, att kalla det som pågår för en omförhandling av vårt samhällskontrakt. En omförhandling som handlar om att skapa resurser, men också om makt och inflytande.

Tiden när myndigheter själva bestämmer vad, varför och hur verksamhet ska bedrivas, kanske är över? Kanske är det så att öppnare processer där fler aktörer kan vara med skapar större flexibilitet, större förmåga att hantera olikheter och att möta samhällsutmaningar?

Det är åtminstone grundtanken bakom idéburet offentligt partnerskap, en samverkansform som är skapad för att idéburna organisationer ska kunna bevara och utveckla sin självständighet även när de samverkar nära med myndigheter av olika slag. Här kan du se listan över de IOP vi känner till idag.

Nu bjuder tre överenskommelser, den nationella sociala, den Skånska och den i Västra Götaland, tillsammans med Sveriges kommuner och landsting, in till nationell konferens, för att undersöka de IOP som finns nu, för att ställa frågan vad IOP betyder, för att sprida mer kunskaper om företeelsen.

Göteborg, Folkets hus, 10:e mars 2016. Boka dagen redan nu. Här kan du se en blänkare som du kan printa och sätta upp på anslagstavlan eller skicka till fler. Inbjudan och anmälningsmöjlighet kommer senare i höst.