I en nyligen utgiven sammanställning har Riksbankens jubileumsfond visat att forskningen om civilsamhället växer starkt under 2000-talet. Med titlar som "Social ekonomi som idébärare eller kategori" och "Självhjälpsgrupper i det svenska samhället" banas väg för ny förståelse av civilsamhällets identitet och utveckling.
I början av 1990-talet tog ett antal ideella organisationer initiativ för att stödja forskning om civilsamhället och dess organisationer. Den forskningen gav ny förståelse av en sektor som levat i det tysta men ändå betytt oerhört mycket.
Men trots sitt genomslag var den forskningen begränsad till några få forskningsmiljöer. Det var fortfarande lite udda att forska om civilsamhället.
Med boken ”Det civila samhället som forskningsfält”, visar Riksbankens jubileumsfond att forskningen under de sensate decenniet har breddats både i omfång, mångvetenskaplighet och geografisk spridning.
I boken redovisas de 64 doktorsavhandlingar som skrivits och genomgått disputation under 2000-talet, med anknytning till civilsamhället. Det har helt enkelt – trots att det på intet sätt är enkelt – blivit main streem att forska om det svenska civila samhället.
Från Forums sida applåderar vi alla de aktörer som bidrar till denna utveckling och hoppas att den är ett symptom på att vårt samhälle i stort lär sig se att det finns fler samhällssektorer än offentligt och privat (vinstdrivande).
Det finns en sektor till, som har stor betydelse både för vår demokrati, vår välfärd och vår allmänna välbefinnande: den sociala ekonomin, innefattande både ideella föreningar, trossamfund, stiftelser, och kooperativ och sociala företag.
En sektor som förtjänar seriös forskning, seriösa arbetsrelationer, rimliga förutsättningar för att kunna verka!