Mycket hård kritik mot regeringens lagrådsremiss om begränsat flyktingmottagande

11 mars 2016

Forum har tidigare rapporterat om att regeringens skärpningar i asylpolitiken – som bland annat innebär att tillfälliga uppehållstillstånd blir huvudregel, att möjligheterna till anhöriginvandring begränsas samtidigt som försörjningskraven skärps – får mycket stark kritik. När sedan flera organisationer och remissinstanser nu lämnat in sina remissvar framträder en än hårdare kritik. Röda Korset, Rädda Barnen och Forum är några av de organisationer i ideell sektor som kritiserar lagrådsremissen.

Även Justitiekanslern förhåller sig kritisk och saknar liksom flera andra instanser analyser över hur flera av skärpningarna förhåller sig till Europa, Geneve och Barnkonventionen. Enligt Diskrimineringsombudsmannen (DO), saknas en analys av eventuellt ökat utnyttjande av nyanlända på arbetsmarknaden och Migrationsverket är kritiskt till att regeringen vill ta bort möjligheten för skyddsbehövande och personer med ömmande omständigheter att få stanna i Sverige. Barnombudsmannen, i sin tur, menar att förslagen i sin helhet (vilka i flera avseenden slår särskilt hårt mot just barn) inte kan beskrivas på annat sätt än att de är barnfientliga och står i ”bjärt kontrast mot de åtaganden Sverige har enligt barnkonventionen”.

Detta är något som även Rädda Barnen, som i grunden är starkt kritisk till lagrådsremissen och även avstyrker den i sin helhet, understryker. ”I synnerhet är det den totala avsaknaden av ett barnrättsperspektiv i förslagen som vi vänder oss mot”, skriver man i sitt remissvar. Inte heller finns det enligt Rädda Barnen några tydliga referenser till FN:s konvention om barnets rättigheter, som är ett av de internationella åtaganden som Sverige har och som regeringen säger sig använda som måttstock.

Vidare kallar Röda Korsets generalsekreterare Ulrika Årehed Kågström, i en uppmärksammad artikel i Svenska Dagbladet från den 5 mars, förslaget för ett ogenomtänkt hafsverk. I sitt remissvar skriver Röda Korset att ”förslaget som nu ligger på bordet förefaller vara resultatet av en alltför snabb och ogenomtänkt process i en tid då politiskt mod, uthållighet och eftertanke mer än någonsin behövs. Förutom att förslaget saknar evidens samt tillräcklig analys av dess konsekvenser riskerar det, om det genomförs, att bryta mot Sveriges folkrättsliga förpliktelser”.

Forum kommenterar

När det offentliga vidtar åtgärder som negativt påverkar människor som lever i utsatta livssituationer, som asylsökande i stort sett alltid gör, så får det konsekvenser för individerna men också för idéburna organisationer och de människor som bedriver frivilligt arbete. I likhet med andra organisationer och remissinstanser är vi därför oroade över bristen på konsekvensanalys i utkastet till lagrådsremiss.

I vårt yttrande över lagrådsremissen ser vi dessutom att förslaget riskerar motverka den positiva trend och ökning i viljan att engagera sig som vi sett under den senaste tiden. De signaler som regeringen nu sänder ut påverkar samhällsandan till det sämre och därmed också engagemanget hos tusentals frivilliga. Parallellt med detta ser vi farhågor i att föreliggande förslag riskerar att kraftigt öka behoven av psykosocialt stöd till asylsökande, samtidigt som incitament och förutsättningar för att studera, hitta arbete eller på andra sätt etablera sig i Sverige minskar. Om det humanitära läget i Sverige förvärras, och möjligheterna till snabb etablering försämras (pga. splittrade familjer och brist på långsiktighet i studier/arbete) som förslaget riskerar att leda till, så leder det till en försämrad möjlighet för våra medlemmar att arbeta för integration.

Av dessa skäl avstyrker Forum utkastet till lagrådsremiss i sin helhet. På samma gång vill Forum inskärpa att det är av yttersta vikt att göra en konsekvensanalys av förslaget. Bland annat genom att noga lyssna på och ta hänsyn till remissvaren från de sociala organisationer som arbetar direkt med målgruppen asylsökande.