Morgonforum 27 feb: Ett starkt civilsamhälle som motkraft till gängkriminaliteten

20 februari 2024

Varmt välkommen till årets första Morgonforum den 27 februari. Tillsammans med en mycket kompetent panel belyser vi civilsamhällets insatser för ökad tillit och social sammanhållning och dess betydelse i arbetet mot gängkriminaliteten. 

I spåren av det omfattande gatuvåldet har den svenska kriminalpolitiska diskursen till stor del kommit att handla om hur samhället genom ökade resurser till rättsvårdande instanser och genom fler repressiva åtgärder ska kunna motverka de kriminella gängens utbredning.

Samtidigt höjs allt fler röster för att satsningar på polis och rättsväsende inte ensamt kommer att vända utvecklingen. F.d. rikspolischefen Anders Thornberg och polismästare Carin Götblad är några av de tongivande personer som konstaterat att hela samhället behöver bli mer delaktigt i arbetet – däribland skola, socialtjänst och civilsamhälle. En slutsats som får starkt stöd i internationell forskning.

Vilken roll kan civilsamhällets organisationer spela?

I en ny rapport har Forum därför valt att lyfta fram forskningsresultat och exempel på verksamheter som förklarar varför det är viktigt att beslutsfattare och tjänstemän involverar civilsamhället för ett framgångsrikt socialt förebyggande arbete. Genom myndighetsrapporter och intervjuer med organisationsrepresentanter har vi också undersökt några av de hinder och utmaningar som vi står inför. Rapporten, ”Ett starkt civilsamhälle förebygger gängkriminalitet: Så kan det brottspreventiva arbetet i Sverige utvecklas med civilsamhällets hjälp”, släpps i samband med webbinariet. 

Om deltagarna

Medverkar på webbinariet gör Abdulkadir Bulhan (Möjligheternas Plats); Anna Valsimidis (Flamman – Socialt förebyggande centrum); Niclas Sannerheim (KFUM Sverige) samt Hannah Kroksson (Forum). Webbinariet modereras av Anton Alsander.

 


 

NÄR? Tisdag 27 februari, kl. 08.30-09.30

VAR? Online, anmäl dig här.

HUR? När du anmält dig kommer du med på deltagarlistan och får en länk till webbinariet. Håll utkik i inkorgen och skräpposten.

Det är kostnadsfritt att delta på seminariet.

För frågor om seminariet:
 anton.alsander@socialforum.se