Mer ideellt arbete i välfärden?

8 februari 2013
Kommer ideella organisationer att betyda mer för välfärden i framtiden? Och vad är den kommunala drivkraften i detta?

En forskare från Näringslivets forskningsinstitut säger att ideella organisationer kommer att betyda mycket för välfärden i framtiden. Några kommunalråd har intervjuats om detta, och de hävdar bestämt att man inte söker samverkan för att spara – utan för att utveckla verksamheten och öka kvaliteten. Läs mer!

Samtidigt hävdar Dagens ledare att kyrkorna inte ska bli statens tjänare. Läs mer!

FORUM KOMMENTERAR:

Det är bra att kommunalråden visar den inställningen, dvs att man inte samverkan för att spara utan för att utveckla välfärden.

Men det krävs några steg till för att sådana uttalanden ska vara trovärdiga. Som kommun bör man, helst tillsammans med det föreningsliv som finns där, ta fram en handlingsberedskap inför den konkreta samverkan. Man måste skapa verktyg för att följa upp hur det frivilliga arbetet ser ut och utvecklas. Hur många frivilligtimmar läggs i eller omkring skolan, i eller omkring äldreomsorgen för att ta två områden som exempel? Vad är det som görs och hur organiseras det?

Att ta reda på svaren på dessa frågor löpande är nödvändigt för att kunna se till att det frivilliga arbetet snarare utvecklar än sparar pengar för den offentliga välfärden. Den uppföljningen är nödvändig om man ska vara trovärdig i den inställning som kommunalråden ger uttryck för.

Man bör också gärna ha tagit en strategisk ställning i frågan om organisering av frivilligarbete, som tex Uppsala kommun gjort. De har tillsammans med föreningslivet ställt sig bakom följande: ”Människors engagemang kan organiseras på olika sätt. När människor engagerar sig ideellt är det huvudsakligen organiserat inom föreningslivet och inte via kommunen.”

Se hela Uppsala-överenskommelsen på http://www.uppsala-lök.se/wp-content/uploads/2012/12/L%C3%96K-slutversion.pdf