Låt Socialfondspengarna stanna i Sverige!

8 december 2011
I dagarna pågår en stor protestaktion som hittills samlar en stor grupp organisationer. Syftet med aktionen är att protestera mot Finansminister Borgs beslut att skicka tillbaka Socialfondsmedel till Bryssel. Imorgon går en skrivelse in till Regeringen där många organisationer ställt sig bakom - däribland Forums styrelse.

Texten nedan kommer att skickas till Finansdepartementet imorgon. Hittills har Hela Sverige Ska Leva, Companion Sverige, Forum, Stockholms Läns Utvecklings-Partnerskap, Famna, Svenska Kyrkan, Hela Människan, Röda Korset, SOUL-nätverket mfl skrivit under. Om din organisation också vill delta bör ni kontakta Lotta Johansson på SLUP snarast [lotta @ varmdoforeningsrad.se]

*************************************************************Låt Socialfondspengarna stanna i Sverige – till gagn för en utökad svensk arbetsmarknad!

Stockholm 20111209

I den budgetframställan som ESF-rådet lämnade in i våras begärde man för 2012 en s.k. bemyndiganderam på 4,3 miljarder kronor. Bemyndiganderamen är taket för de löften om stöd och utgifter som en statlig myndighet får ställa ut för kommande år. Utan sådant bemyndigande disponerar bara den statliga myndigheten det belopp som står i regeringens och riksdagens beslut och bara under det innevarande budgetåret. I regeringens budgetförslag till riksdagen för 2012 föreslås att ESF-rådets bemyndiganderam ska vara cirka 3 miljarder kronor.

Undertecknade organisationer ser regeringens budgetförslag gällande ovanstående som ett stort bakslag för vår verksamhet och ber er med stort allvar att INTE genomföra detta!

Socialfondsprojektens yttersta syfte är att främja kompetensutveckling och motverka utanförskap, att stärka människor på sin väg tillbaka till arbetsmarknaden – helt i enlighet med regeringens arbetslinje.

Den idéburna sektorns, den sociala ekonomin, den ideella sektorn, civilsamhället – kärt barn har många namn – betydelse för välfärd, integration och demokrati poängteras i allt fler sammanhang. Inte minst i En politik för civilsamhället och genom Överenskommelserna mellan regeringen, SKL och den idéburna sektorn. Som ett led i detta pågår runt om i landet ett stort arbete för utvecklad samverkan både mellan det offentliga och sektorn och inom sektorn. Som ett resultat av detta, bland annat, ligger en rad organisationer med färdiga projektansökningar i den utlysning vi alla väntade i början av december.

Att i detta utvecklingsläge fatta beslut som medför stopp för utlysning av ESF-medel 2012 innebär ett kraftigt bakslag för den pågående processen som alla parter säger sig önska.

Vidare meddelade EU-kommissionen 18 november på en högnivåkonferens att man ser det sociala företaget som en synnerligen viktig del och ett framtida utvecklingsområde i EU_strategin 2020. Kampen mot fattigdom och social utestängning är en viktig del av strategin. EU vill stärka tillväxten, sysselsättningen och konkurrenskraften och samtidigt skapa ett samhälle som är öppet för alla. Målet med EU-initiativet för socialt företagande är att få fram fler sociala företag och göra det lättare för dem att få finansiering. Ett av EU:s viktigaste mål är att skapa en social marknadsekonomi med hög konkurrenskraft.

De sociala företagen är en del av den sociala ekonomin, som sysselsätter över 11 miljoner
människor i EU, dvs. 6 procent av den totala sysselsättningen. Ett exempel är FAMNAs medlemmar som är idéburna organisationer inom vård och omsorg. Tillsammans omsätter de 3,5 miljarder per år, och har 5000 anställda.

Cirka vart fjärde nystartat företag i EU är ett socialt företag. I Belgien, Finland och Frankrike är det till och med vart tredje. I Sverige har Tillväxtverket nyligen gjort en uppdatering av antalet sociala företag som de senaste 20 åren har ökat med mer än 50 procent och nu är mer än 350 till antalet, de drivs nästan utan undantag av den idéburna sektorn och är ofta utvecklade i ett ESF-projekt.

EU-kommissionen har i sina rekommendationer kring det svenska reformprogrammet påpekat att den svenska sammanhållningspolitiken inte fungerar för alla grupper, t ex människor med funktionsnedsättning. Statsminister Fredrik Reinfeldt framförde i valrörelsen 2010 att det behövs ”företag med sociala idéer” för att lösa problemet med ökad arbetslöshet för människor med funktionsnedsättning.

De metoder som används i arbetslinjen, dvs ekonomiska incitament, fungerar inte här. Detta framfördes också vid det möte som statsrådsberedningen höll häromveckan om EU2020. Här behövs socialt innovativa metoder som ofta återfinns hos idéburna organisationer. Och det är här den dryga miljarden behövs för att vi ska kunna bedriva och framförallt utveckla verksamheter som bidrar till att utöka den svenska arbetsmarknaden.

Det finns en uppsjö av bra exempel på vad som åstadkommits genom ESF-projekt – bland annat från Svenska kyrkan. Under de senaste åren har några församlingar haft pengar från socialfonden för kompetensutveckling av personal. Ett projekt i Skåne syftade till att utbilda församlingarna i några kommuner att ta emot och stödja långtidsarbetslösa tillbaka till arbetslivet. Det var ett mycket genomtänkt och lyckat program.
För idéburen vård och omsorg, en inte minst viktig del i dagens debatt, är ESF-bidragen en väg för att kunna arbeta med nödvändig kompetensutveckling för riksorganisationen Famna som ständigt saknar medel för detta.

Sektorn jobbar med
– lokal och regional hållbar utveckling, landsbygdsutveckling, bredast möjliga entreprenörskap och konkurrenskraft i en globaliserad värld
– europeisk sammanhållning och transnationellt tänkande, samarbete och lärande, kompetensutveckling för att skapa en utökad arbetsmarknad när vi möter framtida kriser
– hållbar utvecklingsarbete över tid – inte ryckighet utan ett långsiktigt träget arbete med kompetenshöjande insatser – den svenska modellen
– ett hållbart samhälle där alla får vara med och bidra med 100% av sin förmåga – alla i hela Sverige kan bidra
– en humanistisk värdegrund och de mångas insatser bygger Sverige – så bygger vi också tillsammans en bättre värld

Målen i de ESF-projekt som nu ligger klara för att söka i de nu inställda utlysningsomgångarna för 2012 är bland annat sociala innovationer för att genom social franchising skapa nya sociala företag och arbetstillfällen, att bygga stödstrukturer för nya sociala företag och skapa hållbarhet, att implementera sociala innovationer som utvecklats i tidigare ESF-projekt, att höja kompetensen hos företrädare för sektorn, tjänstemän i den offentliga sektorn och politiker i samverkansfrågor, regelverk kring upphandling, partnerskap mellan den idebuna sektorn och den offentliga – allt för att motverka utanförskap och för att utöka den svenska arbetsmarknaden.
Ge ESF-rådet bemyndiganderamen på 4,3 miljarder och lås oss inom sektorn ta del av projektpengarna för att motverka utanförskap.