Lär känna Anna Bergkvist – Forums nya kanslichef!

14 februari 2023

Anna Bergkvist tillträdde i mitten av februari som interim kanslichef för Forum efter att generalsekreterare Maria Alsander gått vidare till Mind.  Anna Bergkvist arbetar idag som konsult inom ideell sektor och har stor erfarenhet utav professionellt och ideellt engagemang inom civilsamhället. Som kanslichef kommer Anna arbeta ungefär halvtid och ha det övergripande ansvaret för Forums verksamhet under tiden som rekrytering av generalsekreterare pågår.

Vad har du för bakgrund? 

– Jag driver sedan tio år Styrelsepost som är ett konsultföretag som jobbar med ideell sektor – vi håller utbildningar för styrelser och valberedningar, leder årsmöten och andra sorters möten, såväl som tar längre interim- eller konsultuppdrag. I botten är jag personalvetare och arbetade i flera år med HR på Sveriges Ingenjörer innan jag bestämde mig för att jobba heltid som egen. 

Vad har du erfarenhet utav civilsamhällesengagemang? 

– Jag har varit engagerad politiskt, i elevrörelsen samt i organisationer som på olika sätt arbetar med mångfald och hållbarhet. Det har ofta varit frågan om inflytande och delaktighet som varit mitt intresse, samt frågan om engagemang och att skapa förutsättningar för andras engagemang. Just nu ligger mitt eget ideella engagemang i att vara förbundsordförande för en patientförening. 

Hur kom det sig att du ville arbeta på Forum?  

– Jag har verkat nära Forum och Forums medlemsorganisationer som konsult och hade i det senaste representantskapet förmånen att sitta i presidiet. Det som lockar är utmaningen att skapa ett paraply som tar en självklar roll i debatten och som lyckas samla organisationer inom det sociala området att tala med en röst. Att skapa förutsättningar för civilsamhället genom hållbar finansiering, ett demokratiskt utrymme i samhället och former för samverkan mellan civilsamhället och det offentliga är frågor som ligger mig varmt om hjärtat.

Vad ser du mest fram emot med uppdraget?  

– Jag ser framemot att lära känna alla inom organisationen – förtroendevalda, medlemsorganisationer och kansliet. Det finns stora utmaningar i samhället där Forums medlemsorganisationer spelar en viktig roll, jag ser framemot att vara en liten pusselbit i att tydliggöra det ännu mer. Lite extra ser jag fram emot att närmare lära känna Volontärbyrån, vilket är en verksamhet som jag tidigare endast följt på håll. I de organisationer jag verkar har det alltid varit en utmaning att jobba med volontärer på ett genomtänkt, klokt vis – så jag ser fram emot att få en massa inspiration och goda exempel att bära med mig. 

Vi på Forum är glada över att ha Anna med oss och ser fram emot att få lära känna varandra bättre under våren!