Kort rapport från första plenum i EESK

25 oktober 2010
Som tidigare rapporterats har Forums medarbetare Ariane Rodert utsetts till ledamot i Europeiska Ekonomiska och Sociala Kommittén (EESK), grupp III. Ariane kommer att löpande rapportera från arbetet i EESK i Forums nyhetsbrev samt på bland annat frukostmöten. Ett första informationsmöte om EESK i samarbete med Famna och Sensus är planerat den 30/11 klockan 14.30-16.00 i Sensus lokaler i Stockholm. Här kommer första rapporten från Ariane.

Om EESK
Europeiska Ekonomiska och Sociala Kommittén (EESK) är ett rådgivande EU-organ som erbjuder sin sakkunskap till de större EU-organen Europeiska kommissionen, Europeiska unionens råd och Europaparlamentet. EESK har 344 ledamöter som utses av medlemsstaternas regeringar, och delas upp i tre grupper efter de intressen de representerar; grupp I arbetsgivarorganisationer, grupp II fackföreningar och grupp III som samlar övriga intressegrupper inom jordbruksfrågor, miljöfrågor, konsumentorganisationer samt bland annat sociala idéburna organisationer.

Det rådgivande arbetet i EESK sker genom att ledamöterna avger ”yttranden” om förslag till EU-lagstiftning, men också genom man utarbetar ”yttranden på eget initiativ” i frågor som man anser vara värdefulla att behandla. Arbetet med yttrandena sker i sex olika facksektioner efter ämnesområden som sedan debatteras och röstas igenom i plenum.

Sverige har 12 ledamöter i EESK, fyra i varje grupp. Ariane Rodert är ny ledamot i grupp III de närmaste 5 åren på uppdrag för Forum för Frivilligt Socialt Arbete och Famna.

Första plenum i EESK 19-21 oktober
Under första plenummötet 19-21 oktober röstades ledamöterna in i olika arbetsgrupper och sektioner. Ariane Rodert blev vald till ledamot i sektionen för sociala frågor, sysselsättning och medborgarskap (SOC) samt ledamot och styrelsemedlem i inre marknadssektionen (INT).

Ariane blev dessutom vald till ledamot i styrgruppen för EU 2020-strategin samt observatoriegruppen för tjänster av allmänt intresse. Genom dessa uppdrag kan Ariane arbeta med Forums centrala frågor som socialpolitik, demokrati och dialog, samt rollen som utförare av tjänster. Staffan Nilsson från LRF och grupp III valdes till ordförande i EESK.

Under plenum lade Staffan Nilsson fram sitt arbetsprogram för de närmaste två och ett halv åren. Programmet är strukturerat efter tre teman som alla är relevanta för Forums arbete; dialog och delaktighet, hållbarhet och tillväxt och solidaritet och utveckling.

Under dessa tre teman har Staffan specificerat olika delområden som EESKs arbete kommer att fokusera på. Under temat dialog och delaktighet är arbetet med artikel 11 i Lissabonfördraget speciellt intressant, där kommissionen har börjat definiera punkten om medborgarinitiativet (samla 1000000 signaturer för att väcka en fråga), men de övriga tre punkterna i artikeln återstår att definiera. I dessa punkter ligger arbetet med den strukturerade civila dialogen, det vill säga överenskommelsen på EU-nivå. Forum har länge arbetat genom CEDAG för att förbättra svenska organisationers möjlighet att få bättre tillgång till de olika EU-institutionerna för att kunna arbeta proaktivt med EU-initiativen. Under detta tema finns också arbetet med europaåret för frivillighet 2011 och europaåret för aktivt åldrande 2012.

Under det andra temat; hållbarhet och tillväxt, betonade Staffan Nilsson speciellt arbetet med det gröna företagande, där han vill åstadkomma ett enklare regelverk. Under temat social ekonomi nämnde han speciellt företagande på ideell grund, där målet för verksamheten är att uppnå sociala mål istället för vinst. En viktig punkt under detta tema var EU 2020-strategin, där EESK kommer att arbeta aktivt med den nya strategiska planen för EU. Ariane kommer att ingå i EESKs styrgrupp för EU 2020.

Under det tredje temat, solidaritet och utveckling, behandlades arbetet med fattigdom, utvecklingsarbete och bistånd, men också mänskliga rättigheter. Dessa är alla frågor som Forums medlemmar aktivt arbetar med.

Läs hela Staffan Nilssons arbetsprogram här.

Ariane kommer att arbeta med dessa frågor genom sitt uppdrag i SOC- och INT- sektionerna och i andra EESK-organ för att löpande bevaka och påverka utvecklingen utifrån Forums positioner i dessa sammanhang.

Läs mer om EESK här.